Oficiali europeni susțin aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen în acest an.
Asociația Europeană a Liberului Schimb -EFTA a găzduit un eveniment având ca temă Spațiul Economic European (SEE) – cu o semnificație aniversară specială în 2024: aniversarea a 30 de ani de la Acordul SEE.
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat ferm convins că în octombrie, cel târziu, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru Statele Unite şi că ţara va intra, tot anul acesta, şi în Spațiul Schengen, de liberă circulație, cu graniţele terestre.
Cu toate temele legate de acquisul Schengen făcute de mult, România, alături de Bulgaria cu care face tandem în acest dosar, a intrat la 31 martie în spațiul european de liberă circulație, dar doar cu frontierele aeriene și maritime.
Bulgaria şi România au aderat la spaţiul european de liberă circulaţie doar cu frontierele maritime şi aeriene.
Reacțiile nu au întârziat după intrarea României și Bulgariei în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.
Începând cu 31 martie 2024, România intră în Schengen, însă doar cu frontierele aeriene și maritime.
România intră, de duminică, în spaţiul de liberă circulaţie Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.
România și Bulgaria intră în spațiul Schengen, din această lună, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
Deputatul de diaspora, Valentin Făgărăşian, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării salută decizia preşedintelui României privind promulgarea Legii nr 380/2023
Preşedintele Parlamentului European cere ca Europa să nu mai lase impresia că unele ţări sunt de mâna a doua. Declarația se referă la aderarea la Schengen.
Forţa și importanța globală a pieței unice a UE decurg din competitivitatea sa internă și din condițiile de concurență echitabile.
Ascultaţi aici Muncind în Europa, ediţia din 12 decembrie 2022.
Sub conducerea președinției cehe, pe 8 decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.