Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, întrunit luni la Bruxelles, a abordat chestiuni legate de războiul din Ucraina, relația Uniunii cu SUA sau situația din Georgia.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, care a aruncat în incertitudine susţinerea efortului de război ucrainean de către Washington.
Rezultatul referendumului din 20 octombrie 2024 din Republica Moldova, care a arătat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea Europeană, a generat reacții diverse din partea politicienilor români şi europeni.
Israelul şi-a intensificat avansul în sudul Libanului, în acţiuni care au fost condamnate atât de organizaţii internaţionale, cât şi de Uniunea Europeană. Acum câteva zile, două tancuri israeliene au intrat în baza Forţei Interimare a Naţiunilor Unite desfăşurate în sudul Libanului. Incidentul a fost descris de secretarul general al ONU Antonio Guterres drept „profund îngrijorător”, iar de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell – „complet inacceptabile”.
Uniunea Europeană a respins cererea Kievului de a instrui soldaţi ucraineni în interiorul ţării devastate de război, dar îi va antrena cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii susțin coperarea cu Armenia în sectoare-cheie precum reformele politice, dezvoltarea economică și ajutorul umanitar.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele îngheţate ale Rusiei în blocul comunitar pentru a înarma Ucraina – se arată într-o declaraţie comună, adoptată la recentul summit de la Bruxelles.
Prima strategie industrială în domeniul apărării și un nou program pentru industria de apărare vor spori gradul de pregătire și securitatea Europei.
Uniunea Europeană va avea prima strategie industrială în domeniul apărării. Executivul comunitar a prezentat, ieri, un set ambiţios de propuneri menite să sprijine competitivitatea şi să facă faţă provocărilor de securitate tot mai pronunţate.
Cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Georgia a avut loc la Bruxelles. Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată în decembrie 2023, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să facă anumite reforme.