Una dintre datele cu semnificație profund negativă din istoria României contemporane a fost 6 martie 1945.
Intervalul dintre 1966 și 1971 a fost cea mai bună perioadă de funcționare a presei în regimul comunist, iar unele producții au avut succes de public. A fost cazul emisiunii de televiziune Reflector în care disfuncționalități ale instituțiilor și abuzuri ale factorilor politici ori ale directorilor erau expuse judecății publice.
Ca în textele biblice, sau ale propagandei antidemocratice, lupii au devenit sfinţi şi victimele, dictatori, cine a ridicat sabia este deplâns şi cel plin de răni este numit criminal. Nu este o campanie publicitară, nici glume fără microfon nu sunt. Este resetarea, noua ordine mondială, una din care nimeni nu înţelege nimic.
Aici puteţi asculta "Românii de lângă noi", ediţia din 27 februarie 2025.
În 2025, la început de an, se împlinesc 84 de ani de la „Pogromul de la București” din 21-23 ianuarie 1941 și 80 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de exterminare nazist, de la Auschwitz (Polonia), la 27 ianuarie 1945
În artă, portretul are cel puțin o particularitate importantă, și anume interesul nostru în ceea ce-l privește pe celălalt.
Jaful a însoțit războaiele, în timp ce noțiunea de a împărți nu prea apare în istorie. Oamenii au luat, unii de la alții, prin forță, adică jaf, sau prin viclenie, adică furt, mai întâi mâncare.
Cetatea Tighina de pe malul Nistrului din Ucraina, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari.
Colonia antică Tomis de pe malul românesc al Mării Negre și-a început existența cu șase secole înainte de începutul erei creștine. Ea este cunoscută, printre altele, și ca loc de exil al poetului latin Publius Ovidius Naso.
O nouă expoziție documentară este adusă în fața publicului de către Muzeul Municipiului București.
Puține sunt personalitățile care reușesc să performeze la un nivel înalt în domenii diferite, opuse chiar.
Un dialog cu prof.univ.dr. Ion Giurcă, autorul volumului intitulat ”Nave comerciale românești și echipajele lor în anii celui de-al Doilea Război Mondial”. Lucrarea este bazată pe documente inedite din arhive românești și străine despre epopeea vaselor comerciale ale României cu un nefericit destin.
Poate cel mai cunoscut drum din București este Calea Victoriei – o importantă arteră din centrul capitalei, care se întinde de la Piața Națiunilor Unite până la Piața Victoriei (unde se află clădirea Guvernului României) și având o lungime de 2700 de metri.
Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu perioada ei modernă, când Împaratul Austriei numeşte Băile-Herculane drept “ceea mai frumoasă staţiune de pe continent”.
Încheierea primului război mondial, departe de a liniști spiritele înfierbântate care îl declanșaseră, a alimentat noi furii și obsesii iar soluțiile extreme au fost considerate cele mai potrivite.