Armata română a capturat, între 22 iunie 1941 și 23 august 1944, 91.060 militari sovietici. Dintre aceștia, 90%, adică 82.057 persoane, au fost trimiși în România în 12 lagăre.
Am redescoperit Republica Moldova după 15 ani de la ultima vizită. Vă invit să descoperim împreună istoria, cultura, locurile şi oamenii.
”Scânteia” apare legal pentru prima dată pe 21 septembrie 1944, după ce pe 30 august Armata Roșie ocupase Bucureștiul și avea să impună regimul comunist în întreaga Românie până în 1947.
Cea mai de temut instituție a statului comunist român a fost Securitatea, creată după modelul NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu.
Orice oraș mare are un kilometru 0 de unde începe simbolic și fizic măsurarea distanțelor și organizarea spațiului urban. Bucureștiul are acest kilometru 0 pe vechea stradă Colțea, de unde pare că actualul București a izvorât.
Începând de la finalul celui de-al doilea război mondial din 1945 și până în 1989, Armata Roșie a impus regimuri ale partidelor comuniste în țările Europei Centrale și de Est.
Conform tezelor marxist-leniniste despre mijloacele de producțíe, proprietatea trebuia să fie una comună, a tuturor celor care le foloseau și produceau plusvaloare.
Cum și-a salvat Polonia, în 1939, parte din tezaurul național cu ajutorul României și cum au ajutat autoritățile române și populația peste o sută de mii de polonezi refugiați după invadarea Poloniei de către Germania nazistă și URSS.
Familia Rațiu (Rațiu de Noșlac din Turda) este una dintre cele mai vechi și respectate familii nobiliare din Transilvania, cu o istorie care se întinde pe mai multe secole, având rădăcini din secolul al XIV-lea.
Ana Pauker a jucat un rol decisiv în echipa care a instalat puterea partidului comunist în România, între anii 1947 și 1952 fiind membru al guvernului Petru Groza.
Expoziție foto-documentară „Eroism și credință: Memoriale ale neamului românesc”, la Castellon de la Plana, Spania, in organizarea Institutului Hispano-Român (cu parteneri din România și Spania, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, in perioada 17 octombrie – 1 noiembrie 2024. Interviu cu Manuel Păduraru, președinte al Institutului Hispano-Român
Muzeul Național de Istorie a României găzduiește în această lună expoziția „Leul de hârtie: biletele Ministerului Finanțelor (1919-1920)”
Voluntari …dincolo de vacanță. 1) Cea de-a 17-a ediție a conferinței internaționale a UNIFERO « Diaspora și România: cultura,...
Conform datelor statistice, orașul Brașov este cea mai vizitată destinație din România, după București.
Pe 21 mai 1991, în jurul orei 13, într-o toaletă dintr-o clădire a Universității din Chicago, era găsit mort eminentul profesor de istorie a religiilor și autor de cărți Ioan Petru Culianu.