Puține sunt personalitățile care reușesc să performeze la un nivel înalt în domenii diferite, opuse chiar.
Un dialog cu prof.univ.dr. Ion Giurcă, autorul volumului intitulat ”Nave comerciale românești și echipajele lor în anii celui de-al Doilea Război Mondial”. Lucrarea este bazată pe documente inedite din arhive românești și străine despre epopeea vaselor comerciale ale României cu un nefericit destin.
Poate cel mai cunoscut drum din București este Calea Victoriei – o importantă arteră din centrul capitalei, care se întinde de la Piața Națiunilor Unite până la Piața Victoriei (unde se află clădirea Guvernului României) și având o lungime de 2700 de metri.
Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu perioada ei modernă, când Împaratul Austriei numeşte Băile-Herculane drept “ceea mai frumoasă staţiune de pe continent”.
Încheierea primului război mondial, departe de a liniști spiritele înfierbântate care îl declanșaseră, a alimentat noi furii și obsesii iar soluțiile extreme au fost considerate cele mai potrivite.
Memoria unirii Transilvaniei cu România de pe 1 decembrie 1918, Ziua Națională a României, a fost imortalizată pe mai multe tipuri de documente și surse.
Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” de la Casa Filipescu-Cesianu din capitală și-a propus să reconstituie un fragment de cotidian, acela al ritualului servirii mesei.
Judeţul Neamţ are multe atracţii care pot contribui la o vacanţă reuşită deoarece vizitatorii vor descoperi peisaje naturale, situri istorice încărcate de legende, mănăstiri, tradiţii populare, precum şi preparate gastronomice cărora nu le poţi rezista.
Aşa cum v-am obişnuit, invitaţia noastră de a vizita Alba Iulia vine în preajma zilei de 1 decembrie, pentru că atunci cetatea e în sărbătoare, amintind momentul Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918, prin care Transilvania se unea cu ţara.
Armata română a capturat, între 22 iunie 1941 și 23 august 1944, 91.060 militari sovietici. Dintre aceștia, 90%, adică 82.057 persoane, au fost trimiși în România în 12 lagăre.
Am redescoperit Republica Moldova după 15 ani de la ultima vizită. Vă invit să descoperim împreună istoria, cultura, locurile şi oamenii.
”Scânteia” apare legal pentru prima dată pe 21 septembrie 1944, după ce pe 30 august Armata Roșie ocupase Bucureștiul și avea să impună regimul comunist în întreaga Românie până în 1947.
Cea mai de temut instituție a statului comunist român a fost Securitatea, creată după modelul NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu.
Orice oraș mare are un kilometru 0 de unde începe simbolic și fizic măsurarea distanțelor și organizarea spațiului urban. Bucureștiul are acest kilometru 0 pe vechea stradă Colțea, de unde pare că actualul București a izvorât.