Bombele cad peste case, omorând civili, tineri și bătrâni, copii și părinții lor. Oamenii aleargă să se ascundă, să scape cu viață. Alții se pregătesc să intervină, să îi salveze pe cei prinși sub dărâmături. În jur, clădirile sunt prăbușite sau atârnă în aer, rupte de explozii.
Europa este un continent al națiunilor și culturilor create de lumea antică greco-latină și de creștinism. Așa a fost definită Europa de cei mai mulți care au scris despre ea și au încercat să-i descifreze secretele.
Nu răsărise, încă, soarele, la 1 septembrie 1939, când aviaţia lui Hitler a început bombardarea sălbatică a Poloniei.
Acum o sută de ani se petrecea ceea ce istoria a reţinut ca fiind Revoluţia din Octombrie, deşi 7 noiembrie este data la care ea s-a petrecut. Este vorba, desigur, de trecerea la calendarul gregorian ce avea atunci loc în Estul Europei.
În deceniul al patrulea al secolului 20, România a promovat o politică externă care să-i garanteze integritatea frontierelor.
România a intrat în cel de-al doilea război mondial în 1941, alături de Germania, atunci când toate eforturile pentru menţinerea păcii se prăbuşiseră.