Evenimentele de acum un secol sunt esenţiale pentru destinul României. Este vorba, desigur, de această fantastică şi sângeroasă bulversare universală numită război mondial.
A venit primăvara în Europa, pe alocuri cu temperaturi de vară toridă. Undeva, în zona mediteraneean-balcanică a continentului, cea mai apropiată de Asia, mii de oameni se bucură de aceste evoluţii meteorologice pentru că au petrecut iarna în corturi.
Premiul Nobel pentru chimie în acest an a fost primit de Ştefan W. Hell, un om de ştiinţă german, alături de americanii Eric Betzig şi William Moerner.
La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria ataca Serbia şi declanşa, astfel, primul război mondial. Nu era nicio surpriză, atacul a fost precedat de un ultimatum şi se producea la exact o lună de la asasinarea, la 28 iunie 1914, a prinţului moştenitor al Imperiului
Europenii ştiu deja, în luna mai a anilor ce se termină cu 4 sau 9 au loc alegeri pentru Parlamentul European. Ca la fiecare dintre noi acasă, votăm pentru parlamentari care ne reprezintă. Cei aleşi acum sunt membrii Parlamentului ţărilor din Uniunea Euro
În 1989, acum exact 24 de ani, opinia publică internatională asista cu uimire si emotie la o uriasă miscare publică de contestatie izbucnită în unul dintre cele mai ermetice sisteme politico-sociale din lume.