Legislația ar trebui să fie adaptată nevoilor fermierilor, nu fermierii să fie forțați să se adapteze legislației existențe, este opinia europarlamentarului Daniel Buda, exprimată, în cadrul dezbaterilor care au avut loc în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.
Politica Agricolă Comună are nevoie de o finanțare adecvată. Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că fermierii cer fonduri pentru a-și achita ratele la bancă și pentru a acoperi costurile de producţie iar plățile directe trebuie să rămână un instrument la dispoziția fermierilor.
Parlamentul solicită un buget al UE pentru 2025 ce se va concentra pe îmbunătățirea vieții oamenilor, creșterea competitivității și abordarea provocărilor actuale.
Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost grav afectate de seceta severă din perioada septembrie 2023 - august 2024.
UE a aprobat ajutoare de două miliarde de lei pentru fermierii români afectaţi de seceta severă.
Degradarea solului ne amenință competitivitatea, securitatea alimentară, productivitatea agricolă, biodiversitatea și reziliența la fenomenele meteorologice extreme și la schimbările climatice, este concluzia unui raport publicat în această săptămână de Observatorul Uniunii Europene privind solul.
Evenimentele climatice extreme produse în Europa în ultima perioadă au adus în prim plan problemele cu care se confruntă domeniul agricol din cauza gestionării nesustenabile a resurselor naturale.
Comisia Europeană a prezentat Raportul Dialogului Strategic cu Agricultorii - document ale cărui recomandări au fost agreate de toţi jucătorii în domeniu. Raportul recomandă menţinerea obiectivelor de mediu pentru a contracara efectele schimbărilor climatice și face diferenţa între practicile agricole care revigorează solul sau biodiversitatea şi cele nesustenabile.
Fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din România și alte 4 state membre urmează să primească un sprijin de 120 milioane EUR din partea Comisiei Europene.
Comisia Europeană a propus în luna mai a acestui an, revizuirea anumitor dispoziții ale politicii agricole comune (PAC), cu scopul de a realiza simplificări, menținând în același timp o politică puternică, durabilă și competitivă pentru agricultura și alimentele UE.
Comisia a autorizat posibilitatea ca statele membre ale UE să le plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC), contribuind astfel la soluționarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă în prezent mulți dintre aceștia.
Viitoarea Comisie Europeană ar trebui să se axeze pe creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii europeni. Este mesajul pe care europarlamentari români din noua legislatură l-au transmis la Bruxelles.
Programul Președinției Ungariei în domeniul agricol se concentrează pe sprijinirea fermierilor și a dezvoltării rurale. Printre prioritățile principale se numără asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea sustenabilității producției agricole și promovarea reînnoirii generaționale în sectorul agricol.
Miniștrii Agriculturii și Pescuitului din Uniunea Europeană s-au întâlnit pe 15 iulie 2024 la Bruxelles, în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit, pentru a discuta despre viitorul zonelor rurale din Uniunea Europeană. De asemenea, miniștrii au discutat despre programul de lucru al Președinției Ungariei şi comerțul în Uniunea Europeană.
Abatoarele mobile trebuie să devină o realitate, pentru că, este clar, fermierul trebuie să aibă posibilitatea să-și valorifice propria producție și, de asemenea, și sacrificarea la poarta fermei, este de părere europarlamentarul român Daniel Buda.