Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) continuă seria de micro-expoziții Exponatul lunii, serie ce pune în valoare bogatul patrimoniu al muzeului.
În istoria principatelor Țării Românești și a Moldovei, secolul XIII este denumit generic secolul fanariot. Perioada aceasta nu coincide categoric cu începutul și sfârșitul anilor 1700, ci debutează în Moldova în 1711 și în Țara Românească în 1714.
Principii care au ocupat tronurile Principatelor Române în secolul al 18-lea veneau din cartierul grecesc Fanar din Constantinopol.
Prima familie fanariotă care a domnit în Țările Române a fost cea a Mavrocordaților care a dat cel puțin două nume importante, pe Nicolae și pe fiul său Constantin.
Secolul al 18-lea este cunoscut în istoria României ca secolul fanariot după numele cartierului Fanar din Constantinopol, de unde proveneau principii Munteniei și Moldovei.
Imperiul otoman, aflat în plină ofensivă către Europa Centrală în a doua jumătate a secolului al 17-lea, era purtătorul elementelor...
Curentul narativismului istoric consideră romanele istorice la fel de importante la cunoaşterea trecutului şi la formarea culturii istorice precum studierea istoriei cu cifre şi date.
Grecii încep să privească mai insistent spre nordul Dunării începând cu a doua jumătate a secolului al 15-lea când are loc cea mai mare tragedie a lumii creştin-ortodoxe, căderea Constantinopolului, în 1453, sub loviturile turcilor otomani...