Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă Timișoara.
Guvernele României și Spaniei au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru intensificarea cooperării bilaterale în domeniul economiei sociale.
Migraţia de la oraș la sat este un fenomen social în expansiune în România. Fenomenul este explorat în documentarul „În căutarea paradisului pierdut”.
Institutul Cultural Român de la Londra organizează, pe 7 noiembrie, un eveniment dedicat memoriei marelui violinist român Eugene Sârbu, care s-a stins din viață în capitala Marii Britanii, pe 21 iulie 2024.
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii absolvenţi din diaspora.
Şefa diplomaţiei, Luminiţa Odobescu, a declarat, marţi, că prin efortul societăţii şi al Guvernului, 'rolul regional al României de a contracara antisemitismul, de a prezerva memoria victimelor Holocaustului, este bine recunoscut'.
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă, începând cu jumătatea lunii septembrie, o nouă expoziție: „Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană”.
Institutul Cultural Român sprijină participarea, la invitația Festivalului Internațional Georgian de Arte de la Tbilisi (GIFT), a spectacolului „Oedip Rege” de Sofocle al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
NE/RE*VĂZUT, revolta de la Poli Timișoara, din 1956, este evocată într-o expoziție new media.
Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind cuvintele vechi și noi din vocabularul local, dar şi lucrări artistice sunt toate rezultate ale unui proiect multidisciplinar, desfăşurat în satul Luncaviţa.
Cum și-a salvat Polonia, în 1939, parte din tezaurul național cu ajutorul României și cum au ajutat autoritățile române și populația peste o sută de mii de polonezi refugiați după invadarea Poloniei de către Germania nazistă și URSS.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca anunţă că şi-a reînnoit acordul, semnat în 2021, cu Universitatea Paris-Saclay, consolidându-şi, astfel, parteneriatele cu universităţi de prestigiu mondial.
La Varşovia a avut loc expoziția „Libertate. Corp. Rezistență.”.
Expoziție foto-documentară „Eroism și credință: Memoriale ale neamului românesc”, la Castellon de la Plana, Spania, in organizarea Institutului Hispano-Român (cu parteneri din România și Spania, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, in perioada 17 octombrie – 1 noiembrie 2024. Interviu cu Manuel Păduraru, președinte al Institutului Hispano-Român