România a obţinut permisiunea Comisiei Europene de a sprijini cu ajutoare de stat de aproape 3 miliarde de lei întreprinderile mari consumatoare de energie, afectate de politicile europene de mediu. Schema va facilita reduceri de taxe, dar introduce şi unele obligaţii pentru companiile beneficiare.
Comisia Europeană a acordat o nouă finanțare pentru dezvoltarea proiectelor care încurajează tranziția verde în Europa.
Mai mulți cetățeni din Uniunea Europeană au fost în ultimii doi ani victime ale practicilor înșelătoare și ilegale în domeniul prețurilor la energia electrică și gaze naturale.
Emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene sunt în prezent cu 37% sub nivelurile din 1990, în timp ce PIB-ul a crescut cu 68% în aceeaşi perioadă, ceea ce demonstrează decuplarea continuă a emisiilor de creşterea economică, spun decidenții de la Bruxelles.
Se modifică legislaţia Uniunii Europene privind produsele pentru construcţii. Un nou regulament adoptat zilele acestea de Consiliu introduce standarde mai ecologice pentru acest sector, iar produsele vor avea inclusiv paşapoarte digitale.
Japonia anunță investiții majore în România.
Emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană s-au redus anul trecut cu peste 8 la sută față de 2022. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepţia anului 2020, când pandemia de COVID-19 a dus la încetinirea activităților economice și în consecință la o reducere mai mare a emisiilor, de aproape 10 procente.
În prag de iarnă, vine o veste liniștitoare pentru noi. România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Gospodăriile din România plătesc mai puțin decât majoritatea europenilor pentru electricitate, potrivit Eurostat.
Cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul al doilea, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, a informat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe.
Uniunea Europeană doreşte o piaţă unică a energiei. În repetate rânduri, sefii de stat şi de guvern și europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să elaboreze acest plan de acţiuni pentru a reduce dependenţa energetică de combustibilii clasici - gazele naturale - şi pentru a crea piaţa unică energetică europeană.
Comisia Europeană a făcut bilanțul strategiei privind parteneriatele internaționale, menită să consolideze reziliența pe plan extern și intern. Se estimează că prin această strategie, până în 2027, vor fi alocate până la 300 de miliarde EUR pentru investiții publice și private durabile.
Majoritatea europenilor se declară în favoarea politicilor din domeniul energiei promovate de executivul comunitar în ultimii 5 ani. Potrivit unui Eurobarometru dat publicității zilele trecute la Bruxelles, 62 la sută dintre cetățenii statelor membre ale Uniunii sunt de acord că Europa trebuie să își diversifice sursele de energie, inclusiv prin investiții în surse regenerabile.
Majoritatea europenilor sprijină politica energetică adoptată de UE în ultimii cinci ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru.