Într-o societate tot mai polarizată, în care algoritmii încurajează și hrănesc divizarea indivizilor în bule ideologice care nu se intersectează, One World Romania invită la dialog și înțelegere.
Parlamentul European constată o creştere a totalitarismului şi populismului şi condamnă cenzura, ameninţările la adresa presei independente, dar şi restrângerea spaţiului pentru societatea civilă. Acestea sunt concluziile unui raport adoptat de europarlamentari.
Uniunea Europeană are datoria de a apăra și promova în continuare democraţia şi drepturile omului, consideră legislativul comunitar. Europarlamentarii se declară în același timp îngrijorați de creșterea populismului şi a tendinţelor autoritare.
Premiul „Andrei Saharov” – o distincţie acordată în fiecare an, de Uniunea Europeană, persoanelor sau organizaţiilor dedicate apărării drepturilor omului şi libertăţii de gândire – a fost decernat disidenţilor venezueleni Maria Corina Machado şi Edmundo Gonzalez Urrutia.
În urma raportului privind drepturile fundamentale în UE, deputații europeni atrag atenția asupra amenințărilor la adresa principalelor libertăți, ca egalitatea și demnitatea.
România ocupă locul 49 din 180 de ţări, în clasamentul libertăţii presei, publicat de organizația internațională Reporteri Fără Frontiere,
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arată că spitalele, poliția și vămile din România sunt, în continuare, afectate de corupție și abuzuri.
Comunitatea mondială marchează anual, în data de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în semn de solidaritate cu acestea. În România se află aproape 900.000 de persoane încadrate în grad de handicap.
Comisia Europeană a recomandat, recent, deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar cu Republica Moldova și Ucraina.
Au fost anunțate nominalizările la ediția din acest an a Premiului Saharov pentru libertate de gândire.
În ciuda îmbunătățirilor realizate în domeniul educației, lumea continuă să fie un loc în care fetele se confruntă cu violența și discriminarea.
Serviciul Coordonare Traduceri a finalizat, în februarie 2023, Buletinul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului pentru anul 2022.
România solicită respectarea drepturilor omului în Ucraina vecină, invadată de trupele ruse.
PE cere ca cei responsabili de încălcări ale drepturilor omului să fie supuși sancțiunilor UE, iar Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice să se afle pe lista UE a organizațiilor teroriste.
Cel de-al 7-lea Consiliu de Asociere UE-Georgia a avut loc la Bruxelles.