România ajunge din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea integrală a unor directive comunitare. De data aceasta este vorba de normele care impun ca apele uzate din orașe să fie colectate și epurate înainte de a fi evacuate în mediul înconjurător.
O nouă directivă a Uniunii Europene va obliga producătorii să ţină seama de normele de design ecologic pentru aproape toate produsele care vor intra pe piaţa europeană. În acest fel ne vom asigura că produsele pe care le folosim sunt mai sustenabile şi mai puţin poluante.
Revizuirea legislației Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor implică costuri. Comisia Europeană şi-a propus să le ia în considerare și să identifice cele mai bune soluții. Reducerea fragmentării pieței interne ar permite fermierilor să investească în fermele lor și să profite de oportunitățile de pe piață care vin odată cu îmbunătățirile în domeniul bunăstării animalelor.
Parlamentul UE și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind o directivă europeană care reglementeză lucrătorii de pe platformele digitale.
Directiva privind performanţa energetică a clădirilor – o altă etapă importantă a Pactului verde European – a fost aprobată în formă finală. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare în curând. Ulterior, va trebui ca statele membre să o transpună în legislaţia lor naţională.
Directiva privind performanța energetică a clădirilor arată modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale și imediate pentru cetățenii cu venituri reduse.
UE dorește să actualizeze normele existente pentru produsele cu defecte.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli care le vor permite consumatorilor să fie mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a deveni actori reali ai tranziției verzi.
Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord în privinţa unei directive care ar urma să-i protejeze pe jurnalişti şi pe apărătorii drepturilor omului de acţiunile abuzive în justiţie.
Parlamentul și statele membre ale Uniunii Europene vor începe în curând negocieri pe tema unor noi norme de protecție a consumatorilor în cazul produselor defecte. Obiectivul este de a ține pasul cu noile tehnologii și cu inteligența artificială.
Comisia propune cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități valabile în toate statele membre.
Până pe 17 decembrie 2021, statele membre aveau obligația să finalizeze procesul de transpunere în legislația națională a unei directive europene din 2019, numită Directiva Whistleblowers (sau Directiva Avertizorilor de integritate)
Este vacanță, avem griji mai puține și gândul ne zboară la zilele perfecte de concediu. Din toamnă însă, revenim la serviciu și este bine să știm, încă de pe acum, că lucrătorii din UE vor beneficia de condiții de muncă mai transparente și mai previzibile
Negociatorii Parlamentului European şi ai ţărilor Uniunii Europene au convenit, după un blocaj de zece ani, asupra proiectului de lege care va creşte prezenţa femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor cotate la bursă.
Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a prezentat o propunere de directivă privind contactele financiare semnate la distaţă, cu modificările ce se impun.