MApN respinge noi speculații privind presupusele demersuri pe care autorităţile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviştilor sau pentru pregătirea populaţiei pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina.
Uniunea Europeană atrage atenția asupra unei noi dezinformări care circulă online și dă asigurări că nu încearcă și nu va încerca vreodată să confiște economiile oamenilor. În plus, mai spun responsabilii comunitari, Uniunea nu îi va forța în niciun fel pe cetățeni să investească pe pieţele de capital.
Ceea ce trăim acum reprezintă rezultatul unui ecosistem de informare total schimbat - este aprecierea făcută de prof.univ.dr. Alina Bârgăoanu, expert european în combaterea dezinformării și membru în Consiliul Consultativ al Observatorului European pentru Mass-Media Digitale.
Presa rusă a inclus România într-o nouă campanie de dezinformare referitoare la războiul din Ucraina, ceea ce a determinat un răspuns ferm al Bucureştiului.
Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forţe în proximitatea graniţelor României cu Ucraina.
Zborul unui avion ultrauşor deasupra Galaţiului a fost prezentat eronat drept evoluţia unei drone.
Dezinformări referitoare la modernizarea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, la Bruxelles, că interferenţele străine în procesul electoral nu sunt o ameninţare doar pentru România, ci și la adresa democraţiilor şi a valorilor europene
Ministerul român al Apărării semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok.
Instituţii din România solicită marilor platforme online să-şi întărească mecanismele de moderare a conţinutului.
MApN avertizează repetat asupra unor dezinformări în mediul online, în special pe TikTok.
Parlamentul European a audiat reprezentanți ai rețelei de socializare TikTok, acuzată de dezinformare și de faptul că nu a luat măsuri împotriva promovării ilegale a unui candidat la președinția României.
Miercuri 27 noiembrie, Centrul Europe Direct București și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au organizat, în format online, evenimentul intitulat: EU misinformation on social networks. How it influences our choices (case studies from Romania, Hungary and Republic of Moldova).
În PE a avut loc o dezbatere cu privire la măsurile globale față de platformele de social media, consolidarea rolului Legii privind serviciile digitale (DSA) și protejarea democrației și libertății în sfera online.
Interesul pentru alegerile europene depășește granițele blocului comunitar, dar sunt vizate și de ingerințe străine, în special din partea Rusiei, după cum afirmă chiar oficialii europeni.