În PE a avut loc o dezbatere cu privire la măsurile globale față de platformele de social media, consolidarea rolului Legii privind serviciile digitale (DSA) și protejarea democrației și libertății în sfera online.
Interesul pentru alegerile europene depășește granițele blocului comunitar, dar sunt vizate și de ingerințe străine, în special din partea Rusiei, după cum afirmă chiar oficialii europeni.
Bazat pe șapte principii-cheie, planul dezvoltat de UNESCO pentru combaterea răspândirii galopante a dezinformării online și a discursului instigator la ură are ca scop protejarea integrității proceselor democratice și a peisajului informațional global.
Miniştrii culturii din statele membre au cerut, marţi, la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene, măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil şi etic în rândul influencerilor activi pe reţelele de socializare.
Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare, Comisia Europeană a lansat o serie de acțiuni de sensibilizare a oamenilor cu privire la riscurile de dezinformare, de manipulare a informațiilor și de ingerințe străine. Există chiar o pagină de internet unde aceste informaţii şi sfaturi practice sunt prezentate pe larg.
În pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare
Reprezentanța Comisiei Europene la București a lansat o campanie de combatere a dezinformării. 2024 este un an cu mai multe rânduri de alegeri, iar scopul campaniei este de a crește gândirea critică și gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la știrile false care abundă pe internet și pe rețelele de socializare.
Dezinformarea ecologică îi afectează pe consumatori. Ce aşteptări au consumatorii de la Uniunea Europeană?
Parlamentul European a adoptat, ieri, noi norme pentru a proteja jurnaliştii, cadrele universitare și organizațiile lor de procesele abuzive menite să îi reducă la tăcere. În acest scop, eurodeputaţii au introdus două garanţii: respingerea rapidă a cauzelor nefondate şi protecţia financiară a pârâţilor.
Cel mai tânăr președinte al Parlamentului European care a existat vreodată, Roberta Metsola, susține acordarea dreptului de vot cetățenilor de la 16 ani la alegerile UE.
Educaţia media are o importanţă tot mai mare într-o perioadă în care ştirile false şi dezinformarea au căpătat proporţii nebănuite.
Se fac noi pași la nivel european în lupta împotriva dezinformării. Marile platforme online au oferit date despre cum au funcționat în primele șase luni, pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea.
Uniunea Europeană cere rețelei Twitter să ia toate măsurile necesare pentru ca de la final de august să se alinieze noii legislații comunitare privind conținutul digital.
Parlamentul European cere o strategie coordonată pentru a mări reziliența Uniunii la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024.
Alegerile europarlamentare de anul viitor trebuie să se desfășoare în mod corect, fără amestecul unor țări din afara Uniunii, spune legislativul comunitar.