Ministerul român al Apărării semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok.
Instituţii din România solicită marilor platforme online să-şi întărească mecanismele de moderare a conţinutului.
MApN avertizează repetat asupra unor dezinformări în mediul online, în special pe TikTok.
Parlamentul European a audiat reprezentanți ai rețelei de socializare TikTok, acuzată de dezinformare și de faptul că nu a luat măsuri împotriva promovării ilegale a unui candidat la președinția României.
Miercuri 27 noiembrie, Centrul Europe Direct București și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au organizat, în format online, evenimentul intitulat: EU misinformation on social networks. How it influences our choices (case studies from Romania, Hungary and Republic of Moldova).
În PE a avut loc o dezbatere cu privire la măsurile globale față de platformele de social media, consolidarea rolului Legii privind serviciile digitale (DSA) și protejarea democrației și libertății în sfera online.
Interesul pentru alegerile europene depășește granițele blocului comunitar, dar sunt vizate și de ingerințe străine, în special din partea Rusiei, după cum afirmă chiar oficialii europeni.
Bazat pe șapte principii-cheie, planul dezvoltat de UNESCO pentru combaterea răspândirii galopante a dezinformării online și a discursului instigator la ură are ca scop protejarea integrității proceselor democratice și a peisajului informațional global.
Miniştrii culturii din statele membre au cerut, marţi, la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene, măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil şi etic în rândul influencerilor activi pe reţelele de socializare.
Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare, Comisia Europeană a lansat o serie de acțiuni de sensibilizare a oamenilor cu privire la riscurile de dezinformare, de manipulare a informațiilor și de ingerințe străine. Există chiar o pagină de internet unde aceste informaţii şi sfaturi practice sunt prezentate pe larg.
În pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare
Reprezentanța Comisiei Europene la București a lansat o campanie de combatere a dezinformării. 2024 este un an cu mai multe rânduri de alegeri, iar scopul campaniei este de a crește gândirea critică și gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la știrile false care abundă pe internet și pe rețelele de socializare.
Dezinformarea ecologică îi afectează pe consumatori. Ce aşteptări au consumatorii de la Uniunea Europeană?
Parlamentul European a adoptat, ieri, noi norme pentru a proteja jurnaliştii, cadrele universitare și organizațiile lor de procesele abuzive menite să îi reducă la tăcere. În acest scop, eurodeputaţii au introdus două garanţii: respingerea rapidă a cauzelor nefondate şi protecţia financiară a pârâţilor.
Cel mai tânăr președinte al Parlamentului European care a existat vreodată, Roberta Metsola, susține acordarea dreptului de vot cetățenilor de la 16 ani la alegerile UE.