În fiecare an, Uniunea Europeană produce conform estimărilor peste 2,2 miliarde de tone de deșeuri.
Conform celui mai recent raport Eurostat, rata de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în Uniunea Europeană a fost, în medie, în 2021, de 46,2%, cu mult sub baremul de 65% impus ca obligatoriu din anul 2019 prin Directiva europeană ce reglementează domeniul DEEE.
Europenii vor beneficia în curând de dreptul de a repara bunurile cumpărate chiar și după expirarea perioadei de garanție. Potrivit unei directive adoptate în această săptămână de legislativul comunitar, producătorii vor fi obligați să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile.
Materiile prime critice sunt materii prime de mare importanță economică pentru UE, cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării din cauza concentrării surselor lor și a lipsei unor produse de substituție bune și accesibile ca preț.
Şi în 2023, tinerii au luat statul la întrebări, iar răspunsurile primite se găsesc în raportul de diagnoză cu care s-a încheiat proiectul Cetățeni Activi pentru Servicii Publice de Calitate, organizat de Societatea Academică Română (SAR).
Parlamentul European adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea şi reciclarea ambalajelor, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor.
Românii sunt puțin interesați să ia măsuri personale pentru combaterea schimbărilor climatice, chiar dacă problemele aduse de climă sunt din ce în ce mai grave. Î
Producem din ce în ce mai multe deşeuri şi, chiar dacă s-au făcut unele progrese în reciclarea acestora, mai rămân multe de făcut - atrage atenţia Comisia Europeană în ultimul său raport de specialitate.
Deșeurile toxice merită o atenție deosebită, luând în considerare efectele nocive pe care le au asupra mediului înconjurător.
Uniunea Europeană sporește măsurile pentru protecția mediului cu unu nou set de norme privind ambalajele folosite în comerț care va stimula reutilizarea și reciclarea acestora.
Termenul economie circulară este utilizat în spațiul public național, dar și european, din ce în ce mai frecvent. Dar ce înseamnă economie circulară?
Comisia solicită o mai bună aplicare a normelor de mediu ale UE pentru a proteja sănătatea umană și mediul. Iată principalele concluzii ale ultimei evaluări a punerii în aplicare a politicilor de mediu.
Cantitatea de deșeuri generate la nivel global va crește de la 2010 milioane de tone în 2016 la 3400 de milioane de tone în 2050, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale.
Uniunea Europeană a exportat peste 30 de milioane de tone de deșeuri în 2021.
Comisarii Gărzii de Mediu din România au înaintat organelor de cercetare penală, în premieră, o plângere împotriva unei societăţi pentru comiterea infracţiunii de îngropare a deşeurilor.