Dezinformarea ecologică îi afectează pe consumatori. Uniunea Europeană dorește să se asigure că informaţiile care apar pe etichetele produselor alimentare şi nealimentare sunt reale, iar practicile comerciale înşelătoare să fie interzise.
Uniunea Europeană doreşte să consolideze rolul consumatorilor prin noi norme care modifică şi adaptează directivele existente la tranziţia verde şi la economia circulară.
Europenii vor beneficia în curând de dreptul de a repara bunurile cumpărate chiar și după expirarea perioadei de garanție. Potrivit unei directive adoptate în această săptămână de legislativul comunitar, producătorii vor fi obligați să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile.
Parlamentul a aprobat reforma pieței energiei electrice și a gazelor din UE. Aceasta încearcă să protejeze consumatorii împotriva prețurilor volatile.
Prima revizuire din 1997 privind definirea pieței pentru cazurile de concurență a fost adoptată recent de Comisia Europeană.
Dezinformarea ecologică îi afectează pe consumatori. Ce aşteptări au consumatorii de la Uniunea Europeană?
Consolidarea rolului consumatorilor europeni în vederea tranziției verzi este o prioritate pentru Parlamentul European.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli care le vor permite consumatorilor să fie mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a deveni actori reali ai tranziției verzi.
Parlamentul și statele membre ale Uniunii Europene vor începe în curând negocieri pe tema unor noi norme de protecție a consumatorilor în cazul produselor defecte. Obiectivul este de a ține pasul cu noile tehnologii și cu inteligența artificială.
Maroš Šefčovič, vice-preşedinte executiv al Comisiei Europene, a început seria discuţiilor verzipentru informarea coresctă a consumatorilor.
Pentru a combate practicile comerciale neloiale care induc în eroare consumatorii și îi împiedică să facă alegeri de consum durabile, în legislația UE în materie de protecție a consumatorilor ar trebui introduse norme specifice.
Comisia Europeană propune noi norme care să îi protejeze pe investitorii individuali, atribuind un rol central intereselor consumatorilor.
Tot mai mulţi europeni aleg produsele ecologice, cererea pentru astfel de produse fiind în continuă creştere pe piaţa din Europa.
De cinci ani, cetățenii Uniunii Europene beneficiază de roaming gratuit în spațiul comunitar, iar anul trecut a fost prelungită perioada actualului regulament cu încă 10 ani. Sunt și reguli noi care urmează să intre în vigoare de la 1 iulie
Dacă în crizele anterioare, din 1996-1997, respectiv 2008-2009, economia României a avut nevoie de 5-6 ani pentru recuperarea completă, acum PIB-ul țării a reușit să revină la nivelul pre-pandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp