Războiul din Ucraina, relaţiile comeciale UE–SUA, situaţia din Orientul Mijlociu şi interferenţa Rusiei în procesele electorale din România, Republica Moldova şi Georgia au fost printre subiectele discutate la summitul european de iarnă de la Bruxelles.
Reuniți timp de două zile la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre Ucraina, Republica Moldova și situația din Orientul Mijlociu.
Consiliul European a decis rezervarea profiturilor generate de activele blocate ale Băncii Centrale a Rusiei. Măsura este un prim pas către utilizarea acestor fonduri la reconstrucţia Ucrainei în urma agresiunii ruse.
Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru pregătirea unei Uniuni cu peste 30 de state.
UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.
România sprijină deschiderea negocierilor de aderare la UE ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.
Candidate din vara anului trecut, Ucraina și Republica Moldova au obținut în prima parte a lui noiembrie recomandarea din partea Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare la UE.
Premierul României, Marcel Ciolacu, va participa luni, la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de Guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.
Aderarea la Schengen a dominat discuţiile purtate la Bucureşti de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu şeful statului român, Klaus Iohannis.
România îşi reafirmă susţinerea pentru stabilitatea şi pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova vecine.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut ieri liderilor europeni sprijin suplimentar pentru ţara sa, inclusiv avioane de luptă.
În urma discuțiilor din cadrul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis se declară optimist că procesul aderării la Schengen va fi încheiat cu succes în 2023.
Uniunea Europeană va rămâne unită pentru a-și proteja cetățenii și economia și a lua de urgență măsurile necesare pentru a contracara folosirea energiei drept armă de către Rusia.
La summitul semestrial al Uniunii Europene, liderii blocului comunitar au avut în atenție și două mari subiecte economice: situația actuală, inflația și prețurile, și arhitectura financiară viitoare a blocului.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, marţi, la o reuniune de coordonare în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel