În urmă cu 35 de ani, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, în 1989, Zidul Berlinului înceta să mai fie teribila și impenetrabila graniță care îi despărțea pe germani de germani.
Securitatea comunistă a deschis, în perioada 1980-1989, aproximativ 250.000 de dosare de urmărire, dintre care 70.000 aveau ca obiect cetăţeni străini, dar şi 15.000 de fugari arestaţi în timpul tentativelor de trecere a frontierei, potrivit Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
După 34 de ani, știm totul, sau așa credem, despre Revoluția română din decembrie 1989
În vara anului 1946 se deschidea conferința de pace din capitala Franței, care a ținut până în luna octombrie.
Pe 19 noiembrie 1946 se înregistra cea mai masivă fraudă electorală din istoria României, fraudă care avea să-şi pună amprenta decisiv pe istoria politică a României în a doua jumătate a secolului 20.
În politologie ca şi în istorie, termenul de mineriadă a fost creat de români, pe vremea tranziţiei de la comunism la democraţie.
Niciodată, în aproape un sfert de veac de la proclamarea independenţei faţă de Moscova, situaţia din Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) n-a părut atât de tensionată.
Lotul Antonescu este numele sub care este cunoscut grupul de conducători ai României între 1940 şi 1944, cel care a fost judecat şi condamnat la pedeapsa cu moartea pentru crime de război.
Nimic nu e simplu în Republica Moldova, unde trecerea de la extaz la agonie se poate face peste noapte. Confruntat cu acuzaţii ruşinoase, premierul pro-occidental a demisionat, iar candidaţii filoruşi şi-au adjudecat primul tur al alegerilor locale.
Sistemul economiei dirijate de către stat a fost o piesă de rezistenţă a regimului comunist.
Deşi, la sfârşitul acestei luni, Republica Moldova va mai face un pas important pentru integrarea sa europeană, drumul spre Vest nu e defel ireversibil.
Anul 2009 a schimbat crucial destinul Republicii Moldova, revenirea la putere a forţelor democratice consacrând vocaţia de stat european a fostei republici sovietice.