În România au fost comemorate victimele Revoluției din decembrie 1989
Ajuns la putere în 1965, Nicolae Ceaușescu părea să fie un reformist, fiind și tânăr. După 24 de ani, Ceaușescu este unul dintre cei mai duri dictatori comuniști, care ține România izolată de restul Europei, a lumii.
Sunt 35 de ani de la declanșarea Revoluției române anticomuniste.
Încheierea primului război mondial, departe de a liniști spiritele înfierbântate care îl declanșaseră, a alimentat noi furii și obsesii iar soluțiile extreme au fost considerate cele mai potrivite.
Păstrarea memoriei victimelor războaielor şi a celor prigoniţi pentru credinţa lor este o datorie – a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la Berlin.
”Scânteia” apare legal pentru prima dată pe 21 septembrie 1944, după ce pe 30 august Armata Roșie ocupase Bucureștiul și avea să impună regimul comunist în întreaga Românie până în 1947.
Cea mai de temut instituție a statului comunist român a fost Securitatea, creată după modelul NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu.
Începând de la finalul celui de-al doilea război mondial din 1945 și până în 1989, Armata Roșie a impus regimuri ale partidelor comuniste în țările Europei Centrale și de Est.
Conform tezelor marxist-leniniste despre mijloacele de producțíe, proprietatea trebuia să fie una comună, a tuturor celor care le foloseau și produceau plusvaloare.
Ana Pauker a jucat un rol decisiv în echipa care a instalat puterea partidului comunist în România, între anii 1947 și 1952 fiind membru al guvernului Petru Groza.
Colectivul independent E T A J revine în California cu un performance act.
Asociația pentru cultură și arte Arbor organizează expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulag”.
La Cluj poate fi văzută expoziția itinerantă „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”
Subiecte din sumar: - Cum a fost conceput „socialul” în perioada modernizării țărilor române (interviu cu profesorul Călin Cotoi,...
La sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, ecuația internațională de putere tindea să ia o formă previzibilă. Deși fuseseră aliați, acum învingători, sovieticii se conturau tot mai mult ca un pol de putere, într-o lume bipolară, în opoziție cu Vestul capitalist, americanii, francezii și britanicii.