Dezbaterea istoricilor plasează debutul trecerii la comunism a Estului Europei în februarie 1948, când comuniştii ceholsovaci preiau total controlul asupra guvernului de la Praga.
Intervalul dintre 1966 și 1971 a fost cea mai bună perioadă de funcționare a presei în regimul comunist, iar unele producții au avut succes de public. A fost cazul emisiunii de televiziune Reflector în care disfuncționalități ale instituțiilor și abuzuri ale factorilor politici ori ale directorilor erau expuse judecății publice.
După 1945, Europa a fost divizată brutal, iar speranțele europenilor ca la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, odată scăpați de fascism, să se reîntoarcă la normal fiindu-le spulberate.
În decembrie 2010 era publicat în Monitorul Oficial al României legea care instituia Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie.
Adesea se vorbește despre mari resetări atunci când un tip de lider câștigă alegerile dintr-o țară mare mondială, așa cum a fost victoria lui Donald Trump în noiembrie 2024 în SUA.
Luna decembrie este luna în care, din 1989, românii comemorează momentul căderii regimului comunist, cel care le-a anulat pentru aproape o jumătate de secol drepturile, libertățile și chiar esența de ființe omenești.
În România au fost comemorate victimele Revoluției din decembrie 1989
Ajuns la putere în 1965, Nicolae Ceaușescu părea să fie un reformist, fiind și tânăr. După 24 de ani, Ceaușescu este unul dintre cei mai duri dictatori comuniști, care ține România izolată de restul Europei, a lumii.
Sunt 35 de ani de la declanșarea Revoluției române anticomuniste.
Încheierea primului război mondial, departe de a liniști spiritele înfierbântate care îl declanșaseră, a alimentat noi furii și obsesii iar soluțiile extreme au fost considerate cele mai potrivite.
Păstrarea memoriei victimelor războaielor şi a celor prigoniţi pentru credinţa lor este o datorie – a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la Berlin.
”Scânteia” apare legal pentru prima dată pe 21 septembrie 1944, după ce pe 30 august Armata Roșie ocupase Bucureștiul și avea să impună regimul comunist în întreaga Românie până în 1947.
Cea mai de temut instituție a statului comunist român a fost Securitatea, creată după modelul NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu.
Începând de la finalul celui de-al doilea război mondial din 1945 și până în 1989, Armata Roșie a impus regimuri ale partidelor comuniste în țările Europei Centrale și de Est.
Conform tezelor marxist-leniniste despre mijloacele de producțíe, proprietatea trebuia să fie una comună, a tuturor celor care le foloseau și produceau plusvaloare.