În ultimii ani, Uniunea Europeană a reușit să facă față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării sale cu energie, să recâștige controlul asupra pieței și a prețurilor energiei și să accelereze tranziția către neutralitatea climatică.
Importurile UE de produse energetice continuă să scadă, arată un sondaj Eurobarometru. În acelaşi timp, producţia europeană pe bază de cărbune şi gaz a scăzut la niveluri record. Acum, la nivelul UE, sursele regenerabile de energie reprezintă cea mai mare parte a producției de energie electrică.
Raportul privind starea Uniunii Energetice arată că Uniunea Europeană a răspuns eficient crizei energetice. Agenda REPowerEU a funcționat bine și a contribuit la evitarea celor mai grave efecte ale crizei energetice.
Comisia Europeană propune reformarea pieţei energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile
UE va avea o bancă a hidrogenului până la sfârșitul anului. Este un pas important pe care spațiul comunitar îl face spre reducerea dependenței de combustibilii fosili, precum petrol și gaze naturale, dar și către o economie verde, fără emisii poluante
Uniunea Europeană a crescut ponderea energiei verzi în consumul celor 27 de state, dar este încă dependentă de combustibilii fosili.
Uniunea Europeană face încă un pas pentru a pune capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia. Astfel, Comisia Europeană investește 3 miliarde EUR în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate.
Comisia Europeană a prezentat recent planul REPowerEU - răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia Ucrainei de către Rusia.
Este necesară intervenţia urgentă a oamenilor pentru a evita încălzirea globală catastrofală, avertizează cei mai cunoscuţi cercetători ai modificărilor climatice din întreaga lume, într-un raport al ONU publicat recent.
Agenţia Internaţională a Energiei a lansat un avertisment dur către industria energetică, subliniind că investitorii nu ar trebui să finanţeze noi proiecte în petrol, gaze naturale şi cărbune, dacă lumea vrea să ajungă la zero emisii de carbon.
Comisia Europeană a prezentat, recent, Pactul Ecologic European, un pachet de măsuri menit să asigure tranziţia Uniunii Europene către o economie verde şi durabilă.
Banca Europeană de Investiţii a anunţat finanţarea unui nou proiect de infrastructură cu efecte în combaterea încălzirii globale: modernizarea reţelei de alimentare cu apă din statul brazilian Minas Gerais.
Banca Europeanã de Investiţii nu va mai finanţa peste doi ani proiectele energetice pe bază de combustibili fosili. Adică petrol, cărbune și gaze naturale.
Comisia Europeană ajută statele membre să aplice mai bine normele UE în materie de mediu pentru a proteja cetățenii și pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.
Eurodeputaţii au votat, în Comisia Industrie, Cercetare şi Energie, un proiect de lege menit să oblige furnizorii de gaze naturale din ţările non-europene să respecte normele Uniunii Europene privind piaţa gazelor naturale.