Chiar din prima săptămână a noului său mandat, Comisia își intensifică eforturile de stimulare a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi alocă 4,6 miliarde de euro în acest scop. Astfel, se va asigura competitivitatea industriei europene, îndeplinind în același timp obiectivele climatice convenite.
Evitarea obligațiilor fiscale costă Uniunea Europeană miliarde de euro în fiecare an. S-a estimat că pierderile de venituri provenite din transferul de profituri în interiorul Uniunii Europene se ridică la aproximativ 70 de miliarde de euro.
Parchetul European a confirmat deschiderea unei anchete în urma unor acuzaţii de corupţie împotriva unui înalt funcţionar al Comisiei Europene, suspectat că ar fi beneficiat de cadouri din partea Qatarului, asociat aşa-numitului dosar „Qatargate”.
Emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană s-au redus anul trecut cu peste 8 la sută față de 2022. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepţia anului 2020, când pandemia de COVID-19 a dus la încetinirea activităților economice și în consecință la o reducere mai mare a emisiilor, de aproape 10 procente.
Comisia Europeană a lansat Rețeaua de investitori de încredere. Forul comunitar și-a unit, astfel, forțele cu fonduri cu capital de risc pentru a sprijini întreprinderi inovatoare din domeniul tehnologiilor avansate din Europa.
70 la sută dintre români se simt deranjați de zgomotul din cartierul unde trăiesc, potrivit unor studii apărute recent. Capitala este considerată cel mai zgomotos oraș din București. Comisia Europeană cere României să rezolve problema cu zgomotul și să respecte directiva pentru poluare fonică.
Fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din România și alte 4 state membre urmează să primească un sprijin de 120 milioane EUR din partea Comisiei Europene.
Cetăţenii Uniunii Europene sprijină politicile acesteia în domeniul energetic şi pledează în favoarea economisirii.
România se numără printre cele nouă state membre care vor primi sprijin tehnic pentru întocmirea planurilor lor naţionale de punere în aplicare a Pactului privind migraţia şi azilul, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Uniunea Europeană este mai bine pregătită să facă față provocărilor legate de statul de drept, se arată în ultimul Raport Anual al Comisiei Europene, publicat recent. Cu toate acestea, executivul european atrage atenţia că există încă o serie de îngrijorări.
Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut al României, arată datele Băncii Naționale a României.
Platformele de comerţ electronic Temu şi Shein trebuie să trimită, până la sfârşitul săptămânii viitoare, Comisiei Europene lămuriri legate de măsurile adoptate pentru respectarea Regulamentului privind serviciile digitale.
Înființat în 2010 ca un ciclu anual de coordonare a politicii fiscale și economice al Uniunii Europene, pachetul de măsuri al semestrului de primăvară 2024 mizează pe reforme, strategii de abordare a crizelor și provocărilor și pe resurse umane în creșterea economică și a rezilienței.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial primul Regulament privind refacerea naturii. Țările membre ale Uniunii trebuie să prezinte planuri naționale pentru a restaura cel puțin 20% din zonele terestre și maritime până în 2030.
În cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit din luna mai, miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană au discutat despre situaţia actuală a sectorului agricol şi a pieţei interne, bunăstarea animalelor şi gestionarea crizelor din domeniul agricol.