La mulţi ani şi la multe subiecte interesante! Începem noul an trecând în revistă câteva dintre iniţiativele inedite pe care vi le-am prezentat în rubricile anului trecut.
Guvernul de la București a aprobat, în şedinţa de miercuri, cadrul strategic privind internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior.
Filmul 'Reostat. Jaful secolului', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo.
Ambasada României în SUA a inaugurat, pe 30 octombrie, o expoziție dedicată episodului istoric al Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și nerecuperat.
În 2024, UNESCO a inclus în lista patrimoniului universal ansamblul sculptural „Calea eroilor”, de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși.
Institutul Cultural Român sprijină participarea, la invitația Festivalului Internațional Georgian de Arte de la Tbilisi (GIFT), a spectacolului „Oedip Rege” de Sofocle al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind cuvintele vechi și noi din vocabularul local, dar şi lucrări artistice sunt toate rezultate ale unui proiect multidisciplinar, desfăşurat în satul Luncaviţa.
Colectivul de creatori de teatru Vanner Collective a propus un proiect artistic multidisciplinar „Să cunoști lumea” – o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate.
Compania de teatru independent Vanner Collective este cunoscută pentru inițiativele sale originale din zona culturală a României, transpunând teme sociale arzătoare în spectacole de teatru.
La Sighișoara, are loc, în perioada 28.08 – 1.09.2024 un important festival european intercultural, ajuns la ediția a XX-a și care reunește reprezentanți ai 20 de etnii din România.
Muzeul Municipiului București (MMB) aduce în atenția publicului iubitor de artă o nouă propunere expozițională la sediul muzeului de la Muzeul Theodor Aman: „Omul Aman. Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane”.
În centrul capitalei, la Palatul Suțu, unul dintre sediile Muzeului Municipiului București (MMB), este deschisă, până la începutul lunii decembrie a acestui an, expoziția „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești”.
În anul 2012, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a lansat proiectul „Capodopere din patrimoniul MNIR” – prin intermediul acestuia au fost prezentate o serie de artefacte de valoare excepțională aflate în colecțiile muzeului.
Proiectul artistei Ioana Mischie ''Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)'' a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes în competiţia imersivă (Immersive Competition), dedicată proiectelor din zona realităţii virtuale şi introdusă pentru prima oară în istoria evenimentului.
Un nou weekend dedicat artei. Expoziția „Ileana Sonnabend și Arte Povera” de la Muzeul Național de Artă al României din București....