Summitul Alianţei Nord Atlantice care va avea loc, vineri şi sâmbătă, la Varşovia, îşi propune să redefinească strategia NATO, în contextul actualelor provocări de securitate de pe flancurile sudic şi estic ale Europei.
Consolidarea apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice şi întărirea flancului său estic, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe robuste şi credibile a NATO în regiune – sunt doar două din obiectivele diplomaţiei româneşti la apropiatul summit Aliat de
Alegeri locale în România/Reacţia României la declaraţiile Moscovei/Proteste la Bucureşti/O nouă tragedie aviatică/România la EURO 2016
Principala ameninţare acum este cea venită din partea Rusiei, care continuă să încalce unele reglementări din legislaţia internaţională.
Pentru că este gazda unor elemente ale scutului american antirachetă din Europa, România a intrat în colimatorul Rusiei. Purtătorul mesajului este însuşi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Ministerul român de Externe și-a exprimat surprinderea față de poziția președintelui Federației Ruse care a spus că România şi Polonia s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor rusești.
Inaugurarea, joi, la Deveselu a scutului antibalistic a fost unanim salutată de oficialii români, americani şi ai NATO şi, absolut previzibil, crticată de Moscova.
Nivelul ameninţării cibernetice a crescut de la an la an. Iar această creştere este una semnificativă şi calitativă. Aprecierea este una avizată, fiind făcută de Gabriel Mazilu, directorul adjunct al Centrului Naţional CYBERINT în interiorul SRI.
Într-un interviu pentru Radio România, directorul Europol vorbea, în luna februarie, despre complexitatea ameninţării cibernetice, amplificată de faptul că mulţi dintre suspecţi acţionează singuri, fiind radicalizaţi inclusiv prin Internet şi gata să fina
Aniversarea aparteneţei României la NATO prilejuieşte, la Bucureşti, comentarii la nivel înalt privind relaţia cu organizaţia.
Factorii de decizie şi cei de analiză încep să îşi amintească o serie de evoluţii care, privite acum într-un alt context şi atmosferă, conturează un puzzle înfricoşător, într-un cadru nou în care violenţa nu mai are limite.
România, care dezavuează categoric acţiunile de subminare a integrităţii şi suveranităţii Ucrainei vecine, a devenit ţintă colaterală a retoricii belicoase în care se exersează un personaj inclasabil de la Moscova.