Uniunea Europeană intenţionează să sancţioneze din nou autorităţile din Georgia, din cauza reprimării brutale a demonstraţiilor pro-europene.
Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat cu o majoritate foarte strânsă referendumul constituţional de aderare la Uniunea Europeană.
Tabăra proeuropeană se află în uşor avantaj la referendumul pentru modificarea Constituţiei, desfăşurat duminică.
Preşedinta Maia Sandu şi candidatul socialist Alexandr Stoianoglo se vor înfrunta în tutul 2; scorul este indecis la referendum (50%-50%).
Prezenţa la urne la închiderea secţiilor de votare din interiorul Republicii Moldova a fost 51,4%.
Alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova pot fi declarate valide ca urmare a votului a peste o treime din alegători.
3,3 milioane de alegători din Republica Moldova, majoritar românofonă, sunt aşteptaţi astăzi la vot pentru alegerea unui nou președinte și pentru a se pronunţa, în cadrul unui referendum, pentru sau împotriva amendării Constituției, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană (UE).
Parlamentul European a adoptat pe 17 iulie 2024, cu 495 de voturi pentru, rezoluţia privind necesitatea sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Ucraina. Deputații îndeamnă Uniunea Europeană și statele sale membre să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei atât timp cât este necesar și în orice mod este necesar.
Aproximativ 66% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendumul din 20 octombrie, iar 34 la sută – împotrivă, arată datele unui sondaj de opinie realizat la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European a susţinut o declaraţie de presă privind necesitatea sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi Ucraina în procesul de aderare.
Ucraina şi Republica Moldova au început oficial procesul de aderare la UE, prin organizarea primelor conferinţe interguvernamentale.
UE a deschis negocieri de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
UE și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor de neclintit pentru Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu fosta republică sovietică.
Republica Moldova şi Ucraina au deschis oficial, ieri, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Va fi un drum cu oportunităţi, dar şi cu dificultăţi, au arătat, în discursurile lor, cei mai înalţi reprezentanţi ai forurilor europene.
Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe pe 25 iunie. Acum două săptămâni şi Comisia Europeană estima că aceste două ţări au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.