Uniunea Europeană este îngrijorată de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, care au ca fundal disputele americano-iraniene.
Dosarul nuclear iranian este unul dintre cele mai fierbinți la ora actuală din politica internațională.
Pe 8 mai 2019, cu o zi înainte de sărbătoarea Europei, Iranul a anunţat retragerea sa parţială din acordul nuclear semnat cu Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, China şi Uniunea Europeană.
În 2015, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania şi Uniunea Europeană încheiau cu Iranul un acord privitor la programul nuclear al regimului de la Teheran.
Acordul nuclear cu Iranul, în contextul retragerii Statelor Unite, dar şi situaţia din Fâşia Gaza, unde recentele violenţe au făcut numeroase victime au fost două teme importante dezbătute la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, găzduită de Bruxelles
Statele UE fac eforturi pentru a salva acordul nuclear cu Iranul și pentru a proteja companiile europene de sancțiunile re-instituite de Statele Unite odată cu retragerea din acord.
În iulie 2015, membrii Consiliului de Securitate ONU, SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China, plus Germania și Uniunea Europeană, pe de-o parte, și Republica Islamică Iran, pe de alta, semnau acordul
Uniunea Europeană cere Statelor Unite ale Americii să nu întrerupă Acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015.
Comisia Europeanã cotinuã sã urmãreascã atent evoluţiile din Iran, asigurã purtãtorii de cuvânt ai acesteia în contextul protestelor din mai multe oraşe iraniene şi al rãspunsului dat de autoritãţile de la Teheran.
Acordul nuclear cu Iranul, investigaţiile privind tarifele aeroportuare şi eliminarea taxelor vamale pentru produsele de înaltă tehnologie, pe agenda europeană săptămâna aceasta.