Ziua Românităţii Balcanice
În România este aniversată pe 10 mai, în afară de Ziua Regalităţii, şi Ziua Românităţii Balcanice.
Eugen Cojocariu, 10.05.2022, 08:53
În România este aniversată pe 10 mai, în afară de Ziua Regalităţii, şi Ziua Românităţii Balcanice. La 7 iunie 2021, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice pe data de 10 mai.
Prin această inițiativă legislativă a Parlamentului României se urmărește aducerea în centrul atenției publice a necesității de solidaritate națională și cultural-identitară cu minoritățile megleno-română și aromână înrudite care locuiesc în țările balcanice.
Pe 10 mai 2022 se împlinesc 117 ani de la recunoașterea oficială, prin decretul (Iradeaua) din 1905 al sultanului Abdul Hamid, a drepturilor naționale ale românilor din fostul Imperiu otoman – meglenoromâni și aromâni – ca urmare a eforturilor depuse de guvernul și diplomația română din epocă. Prin acest document se acordau drepturi naționale în școli, administrație și biserică aromânilor din Imperiul Otoman.
Iradeaua recunoștea românilor din Imperiul Otoman, incluzându-i pe aromâni și meglenoromâni, toate drepturile civile, inclusiv serviciul religios și învățământul în limba maternă, în mod egal cu celelalte naționalități creștine din Imperiul Otoman.
Aniversarea este marcată în special prin acțiunile Societății de Cultură Macedo-Română, înfiinţată la 23 septembrie 1879 la Bucureşti, continuatoarea Comitetului Macedo-Român constituit în 1860, din care au făcut parte reprezentanți importanţi ai românității sud-dunărene.
Pagina de Facebook Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe a publicat la 10 mai 2021, în premieră absolută, copia digitalizată după originalul Iradelei din 10 mai 1905 (23 mai după calendarul gregorian). Documentel a fost obținut de la Direcția Generală a Arhivelor Republicii Turcia, prin intermediul Ambasadei României la Ankara și al Ministerului turc al Afacerilor Externe.