Ziua Naţională a Comemorării victimelor Holocaustului din România
În România a fost marcată, luni, Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Mariana Chiriță, 09.10.2023, 19:09
În România a fost marcată, luni, Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În urmă cu 82 de ani începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în urmă cu 13 ani pe baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel.
La Bucureşti, evreii şi romii care au murit în timpul deportărilor au fost comemoraţi la Memorialul Victimelor Holocaustului.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti (MAE) a reamintit importanţa combaterii şi condamnării de la cel mai înalt nivel a narativelor de negare şi distorsionare a Holocaustului, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei justificat prin aşa-numita de-nazificare a Ucrainei şi a adus un omagiu memoriei victimelor evenimentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, exprimându-şi solidaritatea cu supravieţuitorii evenimentelor tragice din aceea perioadă.
Totodată, MAE a reiterat susţinerea pentru iniţiativele naţionale şi internaţionale de promovare a educaţiei, cercetării şi comemorării victimelor Holocaustului.
Insuficienta cunoaştere a istoriei Holocaustului din România duce la perpetuarea atitudinilor discriminatorii antisemite. MAE va continua să susţină toate acţiunile ce vizează educaţia privind Holocaustul şi îndeosebi studierea în licee a materiei obligatorii Istoria Evreilor. Holocaustul, cu începere din anul şcolar în curs, precizează Ministerul de Externe.