Ziua Marinei Române
Președintele Klaus Iohannis participă, azi, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române.
Mariana Chiriță, 15.08.2019, 11:35
Prezent joi, la Constanța, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Marea Neagră şi întreaga sa regiune au o importanţă strategică deosebită, nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Securitatea acestei zone marcate de provocări complexe şi în continuă schimbare este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor.
Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi foarte important rezilienţa societăţii. Zona Mării Negre este o regiune cu valenţe geostrategice atât pentru Alianţa Nord- Atlantică, cât şi pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor după organizaţii, România face parte parte dintr-un spaţiu comun de securitate şi apărare.
Îmi face plăcere să fiu și în acest an împreună cu dumneavoastră, pentru a sărbători «Ziua Marinei Române», în sfânta zi a Adormirii Maicii Domnului.Mă bucur să văd aici, la Constanța, români veniți din toată țara, pentru a fi alături de marinarii militari și civili care ne reprezintă cu cinste și onoare pe mările și oceanele planetei. Vă felicit pentru profesionalismul și tăria de caracter pe care le-ați demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forțelor Navale Române cu NATO, precum și pentru contribuția esențială pe care o aduceți la menținerea unui mediu stabil de securitate la granița de sud-est a Alianței, a mai spus președintele României.
Vă felicit și vă doresc sănătate și multe realizări, alături de familiile voastre, iar Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă ocrotească oriunde v-ați afla!, a mai precizat Klaus Iohannis.
Premierul României, Viorica Dăncilă a transmis, de asemenea, un mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române …15 august, este o sărbătoare cu semnificaţie deosebită atât pentru marinarii militari şi civili, constructorii navali şi lucrătorii portuari, cât şi pentru întreaga Românie. Astăzi, cu prilejul prăznuirii Adormirii Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, ne amintim de eroii marinari căzuţi la datorie, ale căror nume stau scrise pe Crucea marinarilor, monument amplasat pe faleza din Constanţa, aproape de marea pe care au iubit-o atât de mult. Îi salutăm cu preţuire pe veteranii marinari, a căror experienţă reprezintă fundamentul succeselor generaţiei actuale, dar şi o sursă de inspiraţie pentru elevii şi studenţii care se pregătesc pentru o carieră în domeniu.
Premierul român a mulțumit marinarilor pentru implicarea acestora în numeroase exerciţii internaţionale (Sea Shield, Sea Breeze sau Saber Guardian) şi participarea la marşuri de instrucţie în Marea Neagră şi Marea Mediterană fac cinste României şi sunt apreciate de aliaţii noştri.
Ziua Marinei Române marcată pe 15 august, a fost celebrată pentru prima oară la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea tuturor marinarilor. Numeroase evenimente se desfășoară azi, în principal la Constanţa, dar şi la Mangalia, Tulcea, Brăila şi Galaţi, precum şi în Bucuresti. În centrul manifestărilor se află nava-şcoală Mircea, al cărei pavilion a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a marca 80 de ani de la intrarea sa în serviciul Marinei Române.
Forţele Navale şi Aeriene ale Ucrainei, Italiei şi SUA participă cu detaşamente de militari la exerciţiul de pe mare şi la festivitatea de pe faleza Comandamentului Flotei.
La malul Marii Negre, la Monumentul Crucea Marinarilor din Constanţa, la Monumentul Marinarului Erou din Mangalia şi la Cimitirul Eroilor din Tulcea s-au desfășurat, miercuri, ceremonii în cadrul cărora militari din Forţele Navale Române au prezentat publicului faptele de vitejie ale marinarilor care au luptat, pe Dunăre şi pe mare, în Războiul de Independenţă si în cele două Războaie Mondiale.