Ziua Limbii Române
"Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie", a declarat, sâmbătă, preşedintele României, Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.
Mariana Chiriță, 31.08.2024, 13:24
„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă, preşedintele României, Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.
Ziua Limbii Române, care se sărbătorește anual pe data de 31 august, a fost instituită inițial în Republica Moldova, pentru a marca revenirea în 1989 la limba română și la scrierea cu alfabetul latin. Cu acest prilej se desfășoară evenimente culturale atât în România, cât și în Republica Moldova.
„Limba română este limbă oficială, începând de anul trecut, şi în Republica Moldova, odată cu promulgarea legii care înlocuieşte sintagma ‘limba moldovenească’ cu ‘limba română’ de către preşedintele Maia Sandu. Acest demers a fost unul esenţial pentru restabilirea adevărului ştiinţific, acela că românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie. Viitorul nostru este fără îndoială unul comun, în Uniunea Europeană”, a mai şeful statului român care se află în Republica Moldova la invitaţia omologului său de la Chişinău, Maia Sandu.
Klaus Iohannis a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă şi sprijinirea eforturilor celor care predau şi studiază limba română în ţară şi în străinătate: „Statul român are numeroase iniţiative pentru a promova educaţia privind limba şi literatura română în toate colţurile lumii şi, în mod deosebit, acolo unde există comunităţi însemnate de români. Limba română este studiată în 59 de universităţi din 37 de ţări ale lumii. Din Canada, până în Indonezia, din Finlanda, până în Maroc, peste 130 de lectori şi profesori universitari predau străinilor limba noastră”.
„Limba română nu este doar un simplu lexic, ci un mijloc de transmitere a patrimoniului cultural şi o moştenire inestimabilă pe care o lăsăm generaţiilor viitoare pentru a o preţui şi îmbogăţi. Oricât de departe am fi de meleagurile natale, limba română ne leagă dincolo de timp şi de meridiane şi ne defineşte ca popor, conturând identitatea noastră culturală şi naţională”, a punctat preşedintele României.