Ziua Franţei
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 14 iulie a.c., la București, o alocuțiune cu prilejul participării la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze.
România Internațional, 14.07.2018, 13:02
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 14 iulie a.c., la București, o alocuțiune cu ocazia participării la recepția oferită de Ambasada Franţei cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze.
Klaus Iohannis a felicitat „întreaga națiune franceză” şi a subliniat că „2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România – Franța, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Președintele Macron, la Paris, la sfârșitul lunii noiembrie…Sezonul este orientat către viitor și urmărește să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România și Franța, ne-o dorim mai puternică.”
„Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relației strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge și mai mult legăturile noastre, dar și pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relația cu Franța. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase și foarte bune. Comunitatea română din Franța a demonstrat că este un contribuitor important la dinamica economică și socială a societății franceze, iar comunitatea franceză din România, și mulți dintre ei se află astăzi aici, și mă bucură acest lucru, este o comunitate vivace, activă în mediul economic și nu numai”, a mai spus preşedintele Iohannis.
La rândul său, Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, a afirmat că va duce mai departe relaţia franco-română, precizând că în viitor, vor fi fixate „noi obiective concrete şi ambiţioase într-o largă paletă de domenii”.
Diplomatul a mai precizat că „Avem nevoie de o Europă care protejează cetăţenii şi este capabilă să răspundă acestor provocări”. Franţa vede în România „un partener de prim-plan pentru a duce mai departe acest proiect. Salut spiritul european al poporului român, deoarece a ştiut să reziste naţionalismului şi euroscepticismului care, din păcate, se dezvoltă pe continent. Şi salut, de asemenea, munca noastră comună cu autorităţile române pentru a face să avanseze Europa în fiecare zi, fie că vorbim despre consultările europene sau de progrese marcante, precum revizuirea regimului lucrătorilor detaşaţi”.
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru 2019, „va oferi României posibilitatea de a contribui la discuţia privitoare la viitorul Europei, în cadrul căreia summitul de la Sibiu, din 9 mai va constitui o etapă crucială”, a menţionat Michèle Ramis.