Ziua europeană a egalităţii salariale
Egalitatea salarială dintre bărbaţi şi femei pentru aceeaşi muncă prestată reprezintă încă, de mulţi ani de zile, un deziderat pentru Uniunea Europeană.
România Internațional, 09.11.2017, 17:45
Conform statisticilor publicate în februarie 2014 de către Comisia Europeană, şi care acum, după mai bine de 3 ani, continuă neschimbate, femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile gratis” până când ating suma pe care o primesc bărbații. Diferențele salariale între bărbați și femei – diferența medie între venitul orar al femeilor și al bărbaților la nivelul întregii economii – nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii ani, rămânând în continuare de peste 16%.
Diferențele salariale între bărbați și femei sunt prezentate ca procentaj din veniturile bărbaților și reprezintă diferența dintre remunerările brute orare obținute de lucrătorii de sex feminin și masculin din economia Uniunii Europene. Din ultimele cifre rezultă, în medie, o diferență salarială între bărbați și femei de 16,3% pe întreg teritoriul Uniunii Europene în decursul anului 2017. Aceste cifre pun în evidență o mult prea ușoară tendință descrescătoare faţă de anii 2011-2012 (16.4%). Tendința descrescătoare este continuă în țări precum Danemarca, Republica Cehă, Austria, Țările de Jos și Cipru, în timp ce alte țări (Polonia, Lituania) au inversat tendința lor descrescătoare în 2012. În unele țări, și anume Ungaria, Portugalia, Estonia, Bulgaria, Irlanda și Spania, diferențele salariale între bărbați și femei au crescut în ultimii ani.
Ziua Europeană a egalității salariale, eveniment lansat în anul 2012, a fost celebrată anul acesta la 3 noiembrie. Data marchează momentul în care femeile încetează efectiv a mai fi plătite, comparativ cu colegii lor bărbați, cu aproape două luni înainte de sfârșitul anului.
Egalitatea de gen, inclusiv egalitatea salarială dintre bărbați și femei, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE, dar este încă departe de a fi o realitate. În ultimii ani, inegalitatea de gen în materie de salarizare a rămas practic neschimbată. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de colegii lor bărbați, femeile lucrează două luni pe an fără plată, ceea ce este o nedreptate șocantă și inacceptabilă în Europa secolului al XXI-lea” – au declarat Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune, Marianne Thyssen și comisarul pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Věra Jourová.
Unii dintre factorii care contribuie la inegalitatea salarială dintre sexe, în accepţiunea Comisiei Europene, sunt: ocuparea pozițiilor de conducere în mod covârșitor de către bărbați – de exemplu, dintre directorii executivi, mai puțin de 6% sunt femei; majoritatea sarcinilor importante neplătite sunt onorate de către femei – de exemplu, munca în gospodărie și îngrijirea copiilor sau a rudelor; întreruperile de carieră din varii motive, care influențează nu numai plata salarială pe oră, dar și câștigurile și pensiile viitoare; segregarea în educație și pe piața muncii; discriminarea salarială.
În Uniunea Europeană, femeile obțin rezultate similare sau chiar mai bune decât bărbații în domeniul educației, dar acest lucru nu se reflectă pe piața muncii. În 2016, 33 % dintre femeile din Uniune au absolvit învățământul universitar, comparativ cu 29 % dintre bărbați. În același timp, rata globală de ocupare a forței de muncă în cazul femeilor este cu 11,6 puncte procentuale mai scăzută decât în cazul bărbaților. De asemenea, femeile continuă să fie subreprezentate la nivelul conducerii în cele mai mari companii din Uniunea Europeană. Numai 1 din 14 președinți de consilii de administrație și doar 1 din 20 de directori generali sunt femei – se precizează în comunicatul Comisiei Europene.
Printre iniţiativele Uniunii de anul acesta, la acest capitol, se numără:
– propunerile legislative privind echilibrul dintre viața profesională și viața privată, prezentate Parlamentului de către Comisie la 26 aprilie;
– proclamarea pilonului european al drepturilor sociale, de către trei instituții ale Uniunii, la 17 noiembrie, cu ocazia summit-ului social pentru locuri de muncă și creștere echitabilă;
– organizarea de către Comisie a colocviului anual privind drepturile fundamentale, pe tema drepturilor femeilor în perioadele de criză (Womens Rights in Turbulent Times), în perioada 20-21 noiembrie.
Mai multe detalii pe această temă puteţi citi pe site-ul Comisiei Europene.