Zi de doliu naţional în Republica Moldova
Zi de doliu naţional în Republica Moldova (ex-sovietică), în memoria primului preşedinte al acestui stat, Mircea Snegur, care a decedat pe 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani.
Mariana Chiriță, 16.09.2023, 14:02
Preşedintele Maia Sandu a semnat, vineri seara, decretul privind declararea zilei de 16 septembrie zi de doliu naţional, în Republica Moldova (ex-sovietică), în memoria primului preşedinte al acestui stat, Mircea Snegur, care a decedat pe 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani.
Ne luăm astăzi rămas bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea renașterii naționale, a declarat președinta Maia Sandu la funeraliile primului șef de stat, Mircea Snegur, transmite IPN.
Curajos, vizionar și patriot, Mircea Snegur și-a asumat într-un context complicat misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor. Ţara pierde nu doar un părinte fondator, țara pierde un veritabil om politic, care a știut să intuiască năzuințele poporului său, a mai spus Maia sandu.
Potrivit decretului prezidenţial, în toate localităţile din republică, precum şi la misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelul de stat va fi coborât în bernă.
Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituţiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.
Mircea Snegur s-a născut în 1940 în județul Soroca. A fost agronom-savant, având titlul științific de doctor în științe agricole. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.
De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996.