Vizită SUA la nivel înalt la Bucureşti
Kamala Harris: România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul pe care le-a arătat în contextul conflictului Rusia-Ucraina.
Mariana Chiriță, 11.03.2022, 16:50
România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul pe care le-a arătat în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii (SUA), Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.
O lume întreagă a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor, a mai spus oficialul american, aflat în premieră în România, a doua etapă a unui turneu diplomatic în Europa consacrat
războiului din Ucraina.
SUA sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România a arătat d-na Harris, care a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.
Referitor la dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune.
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României.
NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toţii dorim să îl evităm, dar noi, ca aliaţi – o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră.
Iohannis i-a mulțumit vicepreşedintelui SUA pentru prezenţa sa în România în aceste momente grele pentru comunitatea democratică şi securitatea euro-atlantică.
Vizita dumneavoastră, doamnă vicepreşedinte, reflectă o dată în plus profunzimea şi soliditatea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor de pe Flancul Estic. I-am transmis doamnei vicepreşedinte aprecierea României pentru eforturile şi leadership-ul SUA, ale preşedintelui Biden, ale domniei sale şi ale întregii administraţii de la Washington în acest context foarte complicat.
Am coagulat împreună un răspuns ferm şi prompt, atât în planul asistenţei pe multiple paliere pentru Ucraina şi persoanele afectate de conflict, cât şi în ceea priveşte sancţiunile aplicate Rusiei şi măsurile de adaptare a posturii aliate în ansamblul său, mai ales pe Flancul Estic, a mai precizat șeful statului.
Nu există date care să indice că România ar fi ţintită printr-o agresiune, a mai spus Iohannis, Este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună, a precizat preşedintele României.
Kamala Harris a reiterat, la rândul său, că un atac împotriva unui stat membru NATO reprezintă un atac împotriva tuturor celorlalte state membre ale alianţei.
În ceea ce priveşte ce s-ar putea întâmpla… în ceea ce priveşte comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, însă, noi suntem foarte fermi şi este clar, ca membri ai NATO, un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tuturor, a afirmat vicepreşedinta SUA, precizînd că orice atac intenţionat asupra civililor reprezintă o crimă.Orice atac intenţionat de a ataca civili este oribil şi este o crimă.
Potrivit lui Iohannis, România şi Statele Unite, alături de alte ţări aliate, au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei, menţionând şi necesitatea acordării de sprijin Republicii Moldova.
Am discutat astăzi şi despre coordonarea noastră în vederea răspunsului comun la aceste provocări fără precedent, îndeosebi în plan umanitar. România şi Statele Unite, alături de alte ţări aliate şi partenere, au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei şi poporului său, care rezistă cu eroism, curaj şi hotărâre. După cum cunoaşteţi, am decis operaţionalizarea la Suceava a facilităţii logistice umanitare, un aşa-numit hub, care, inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, are rolul de a colecta şi transporta donaţiile internaţionale în domeniul ajutorului umanitar pentru cetăţenii ucraineni. Am invitat şi Statele Unite să sprijine activitatea acestui centru.
Situaţia din Republica Moldova, din punctul de vedere al numărului foarte mare de refugiaţi, este unică, ceea ce face ca această țară să aibă nevoie de sprijin. Am discutat, totodată, şi despre sprijinul atât de necesar pe care trebuie să îl acordăm Republicii Moldova. Situaţia în care se află ţara vecină este unică din punctul de vedere al numărului foarte mare de refugiaţi raportat la cel al populaţiei. Această presiune se suprapune pe dificultăţile de ordin economic sau energetic cărora Republica Moldova este nevoită să le facă faţă, a explicat preşedintele României.