Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE5 Reacţii după incidentele violente din Piaţa Victoriei

Principalii lideri politici români au reacţionat după incidentele violente produse în timpul protestelor antiguvernamentale de vineri seară.

UPDATE5 Reacţii după incidentele violente din Piaţa Victoriei
UPDATE5 Reacţii după incidentele violente din Piaţa Victoriei

, 11.08.2018, 11:39

UPDATE5



Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, că ceea ce s-a întâmplat vineri seara la protestul din Piaţa Victoriei este „grav” şi nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Ea a susținut că Jandarmeria a acționat conform legii în timpul protestului de vineri-seară din Piața Victoriei, unde huligani agresivi s-au folosit de persoane pașnice, pentru a le face scut” în fața forțelor de ordine. Dan a precizat că va face o informare asupra evenimentelor în CSAT, dacă acest lucru i se va cere. Ea a calificat drept prematură” intervenția președintelui Klaus Iohannis care a susținut că intervenția jandarmilor a fost disproporționată. Despre legalitatea acțiunii Jandarmeriei nu președintele trebuie să se pronunțe, ci parchetul militar. Carmen Dan a adăugat că instigărilor la violență li se va răspunde pe măsură”. Ministrul de Interne le-a cerut oamenilor care merg la proteste să se delimiteze de instigatori”.



Vicepremierul Paul Stănescu a declarant că ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei reprezintă „o bătălie între statul de drept, reprezentat de organismele sale legale, şi tentacule ale statului paralel”. El a felicitat modul de intervenţie al Jandarmeriei, despre care a spus că „a aplicat procedurile legale”.



Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat liderilor politici să îşi asume răspunderile care le revin în menţinerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale şi apărarea unităţii naţionale. Este important să punem punct tuturor injuriilor şi incitărilor la violenţă din ultimele săptămâni, care nu fac decât să pună gaz peste foc. Trebuie spus că evenimentele de ieri au fost şi rezultatul incitărilor la violenţă din spaţiul public pe care, din păcate, unii lideri politici le-au încurajat.



Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarant că este necesară o reclădire a încrederii în societate, deoarece România este cea care pierde din cauza diviziunilor. Ministrul a menţionat că este unul dintre reprezentanţii Guvernului care a trăit mult timp în afara ţării, acolo unde s-a şi format. „Iar eu nu văd niciun fel de conflict sau de diferenţă de opinii între diaspora şi cei din ţară. Sunt oameni în diaspora care au diferite opinii, sunt oameni în ţară care au diferite opinii”, a spus Negrescu.



Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a făcut un apel românii din diaspora să nu se lase influenţaţi de „îndemnuri şi incitări la ură şi violenţă”, pledând pentru respectarea legii. Violenţele care au deturnat acest protest au fost provocate de grupuri izolate. Instituţiile abilitate trebuie să ancheteze ce s-a întâmplat, pentru a se stabili cine a instigat şi cine a comis violenţe. România şi românii nu au nevoie de mesaje care să dezbine şi să îi întoarcă pe oameni unii împotriva celorlalţi, a spus Intotero.



––––


UPDATE4



Liderul PSD, Liviu Dragnea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că îndeamnă la reluarea violențelor, că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție. Cel mai grav este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice, consideră Dragnea. Declarația președintelui este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul de răsturnare a Guvernului, a declarat Dragnea. Prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, Iohannis timorează forțele de ordine, așezându-se partea grupurilor agresoare, împotriva instituțiilor pe care Constituția îi cere să le sprijine, consideră liderul PSD. Parlamentul nu va îngădui nimănui să dizolve democraţia, să suspende drepturile şi libertăţile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor şi să răstoarne, prin violenţă, ordinea în statul român, a transmis Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.



––



UPDATE3



Femeia jandarm care a fost agresată, vineri seara, la mitingul din Piaţa Victoriei nu are fractură cervicală, ci un hematom şi se simte bine, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după ce a vizitat pacienţii internaţi la Spitalul Floreasca. Ea a precizat că toate spitalele din Capitală sunt pregătite să facă faţă pe perioada mitingurilor. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, că nu ministrul coordonează intervențiile Jandarmeriei” și că așteaptă raportul acesteia, ale cărui concluzii le va prezenta public azi. ​ Carmen Dan i-a vizitat azi la spital pe jandarmii răniți aseară.



Serviciul Român de Informaţii a anunţat sâmbătă că directorul SRI, Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, în cadrul căreia i-a reamintit că toate datele şi informaţiile deţinute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI. SRI condamnă ferm orice încercare de atragere a instituţiei în dispute politice, organizare de proteste sau teorii ale conspiraţiei.



Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că incidentele produse la Bucureşti au fost de o violenţă inacceptabilă, subliniind că Uniunea condamnă orice formă de manifestare extremistă şi orice tip de agresiune. Protestul este un drept democratic fundamental, recunoscut. Poziţia noastră clară este că nimeni nu îi poate pune în pericol pe cetăţenii care doresc să îşi exercite acest drept – nici forţele de ordine şi nici grupurile care au ajuns pe străzile Bucureştiului cu intenţia de a incita la violenţă, a scris Kelemen Hunor. Liderul UDMR cere autorităţilor să investigheze corect şi cu atenţie fiecare caz de abuz, indiferent de care parte ar fi fost exercitat, iar partidelor să nu manipuleze şi să nu exploateze, în scopuri politice, o cauză susţinută de zeci de mii de oameni. Nu în ultimul rând, cerem preşedintelui României să-şi asume rolul constituţional, să îndemne la dialog şi la calm, să intermedieze situaţia tensionată existentă între diferite grupuri ale societăţii. Cei care doresc să protesteze, să îşi poată exercită acest drept, fără violenţă, mai spune liderul UDMR.



–––


UPDATE2



Partidul Social Democrat a comunicat că dezaprobă categoric actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august şi solicită autorităţilor să-i ancheteze de urgenţă pe cei care au incitat la violenţă şi pe cei care au comis actele de agresiune De asemenea, autorităţile statului trebuie să stabilească în ce măsură actele de violenţă din au fost determinate de declaraţiile, îndemnurile sau chiar implicarea directă a unor partide şi lideri politici din opoziţie. Totodată, PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Guvern. PSD a afirmat că respectă libera exprimare şi dreptul cetăţenilor de a demonstra în mod paşnic, dar respinge categoric intervenţiile politice prin care se încearcă deturnarea manifestaţiilor în acţiuni violente, cu scopul răsturnării Guvernului şi pentru înlăturarea puterii politice stabilită legitim, prin alegeri libere şi corecte.



––


UPDATE1



Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi la ordinul cui. Preşedintele României a condamnat cu fermitate actele de violenţă, indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept. Protestul masiv care a avut loc vineri a fost anunţat cu săptămâni în urmă, aşadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfăşurarea şi acţiunea forţelor de ordine. În acelaşi timp, numeroase informaţii publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violenţă stradală, de către persoane sau grupuri organizate. Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice, consideră Iohannis. El a acuzat Guvernul că este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni.



––-



UPDATE



Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi la ordinul cui.



Prim-ministrul Viorica Dăncilă a condamnat ferm acțiunile violente produse în București. Rapoartele Ministerului de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, pentru declanșarea unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine. Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați să fie trași la răspundere. Totodată, premierul a cerut Serviciului Român de Informații un raport complet, de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest. Facem apel la mai multă responsabilitate în declarații publice și la renunțarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral, a adăugat Dăncilă.



Secretarul general adjunct al PSD, de guvernământ, Codrin Ştefănescu, a afirmat, că preşedintele Klaus Iohannis şi liderii opoziţiei ar trebui să îşi ceară public scuze, deoarece consideră că declaraţiile lor în spaţiul public au încurajat şi au incitat la violenţe.



Vicepreşedintele ALDE, la coguvernare, Andrei Gerea a afirmat că evenimentele care au avut loc vineri seara sunt regretabile, adăugând că este păcat că un protest paşnic a fost confiscat politic şi transformat într-o manifestaţie violentă, în urma căreia au avut de suferit sute de persoane. Partidele din opoziţie şi alţi lideri politici au folosit românii din diaspora şi protestul pe care l-au anunţat drept scut pentru a critica şi pentru a ataca Guvernul, a spus Gerea.



Preşedintele PNL, de opoziţie, Ludovic Orban, a declarat că a existat o acţiune de premeditare în ceea ce priveşte acţiunea violentă a forţelor de ordine la mitingul din Piaţa Victoriei împotriva unor protestatari paşnici. El a acuzat Puterea că nu a ascultat doleanţele, nevoile, cerinţele manifestanţilor şi a anunţat că liberalii vor cer convocarea ministrului de Interne, a prefectului Capitalei şi a comandanţilor Jandarmeriei la comisiile parlamentare de apărare.



–––


Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat sâmbătă procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor pentru a elucida modul în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice, la protestele antiguvernamentale masive de vineri seara din Piaţa Victoriei din Bucureşti. Şeful statului a solicitat procurorului general şi stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.



Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat, tot sâmbătă, că procurori militari de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei din Bucureşti în cursul zilei de 10 august, precum şi în cursul nopţii de 10 spre 11 august.



Intervenţia în forţă a jandarmilor la mitingul de vineri seară a fost aprobată, prin ordin, de prefectul Capitalei, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru. El a informat că Ordinul prefectului a fost emis vineri la ora 23,11, ca urmare a comportamentului agresiv al unei părţi dintre protestatari. Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violenţelor. 70 dintre persoane au fost transportate la spital, iar 11 sunt jandarmi.


33 de persoane au fost conduse la Poliţie după violenţele din Piaţa Victoriei şi au fost întocmite mai multe dosare penale, a informat Marius Militaru. Dispozitivele pe care Jandarmeria Română le-a adaptat la mitingul de vineri seară au fost eminamente defensive, iar Jandarmeria şi-a adaptat dispozitivul astfel încât să poată interveni în orice situaţie gradual şi proporţional cu nivelul violenţelor manifestate, a declarat purtătorul de cuvânt.



Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că şi la protestul anunţat pentru astăzi există posibilitatea apariţiei unor persoane agresive în Piaţa Victoriei şi a făcut un apel la manifestanţi să se delimiteze de acţiunile violente.



Uniunea Salvaţi România cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmeriei, a prefectului Capitalei, demararea unei anchete parlamentare şi convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului pentru a clarifica intervenţia Jandarmeriei la protestul diasporei de vineri, a anunţat Dan Barna, preşedintele partidului. A fost o zi neagră pentru democraţia din România, consideră Barna.



PMP consideră revoltătoare intervenţia în forţă nejustificată şi utilizarea unor măsuri disproporţionate de către Jandarmerie, la protestul din Piaţa Victoriei. Considerăm că provocatorii, înţelegându-se cei care au avut scopul de a compromite, prin agitaţie şi violenţă, protestul faţă de Guvern, trebuie să răspundă în faţa legii, a declarat Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară.

UPDATE Inundații în România
Ştiri duminică, 15 septembrie 2024

UPDATE Inundații în România

Salvamontiștii au anunțat că stratul de zăpadă a ajuns la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele (1900 m). Astfel, conducătorii...

UPDATE Inundații în România
Inundaţii severe în judeţul Galaţi (foto www.gov.ro)
Actualitate sâmbătă, 14 septembrie 2024

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din...

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri vineri, 30 august 2024

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să...

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company