Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE A murit Regele Mihai I

Regele Mihai I s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia).

UPDATE A murit Regele Mihai I
UPDATE A murit Regele Mihai I

, 05.12.2017, 13:23

Regele Mihai I, fostul suveran al României, s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), a comunicat Casa Regală. În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.



Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este în stare de suferință, alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie. Regele Mihai a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie.



–––––––––––-



Regele Mihai și-a pus întreaga viață în slujba țării, prin tot ceea ce a făcut, și a servit-o cu demnitate și responsabilitate până în ultima clipa, a afirmat președintele Klaus Iohannis. „Astăzi, națiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat și un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere și tristețe vestea morții Majestății Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai și-a pus întreaga viață în slujba țării noastre și a servit-o cu demnitate și responsabilitate până în ultima clipa. În aceste ore, vă îndemn pe toți să avem puterea și înțelepciunea să onorăm așa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Iohannis pe Facebook. Anterior președintele a transmis condoleanțe Casei Regale la moartea Regelui Mihai, precizând că acesta a fost una dintre cele mai mari personalități ale României și „a scris cu litere mari” istoria țării. „Astăzi este o zi tristă pentru România și pentru români, a trecut în neființă Regele Mihai. Dumnezeu să-l ierte! Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalități ale României și a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români”, a declarat Iohannis. Președintele a menționat că, la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE la București, s-a ținut și un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.



Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei față de țară și popor, a afirmat, marți, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, transmițând sincere condoleanțe Familiei Regale. „Cu profund regret și durere în suflet am aflat de dispariția dintre noi a Majestății Sale Regele Mihai I. Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook. El a amintit că Majestatea Sa a reprezentat țara, în perioada domniei sale, cu demnitate și curaj. Tăriceanu a menționat că Regele Mihai a fost respectat în țară și în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului sau în spiritul apărării libertății și valorilor democratice.



Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, s-a declarat profund întristat de moartea Regelui Mihai, afirmând că golul pe care acesta îl lasă în urmă este imens. „Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai! Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în cel de-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc. Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice! Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Dragnea pe Facebook.



Poporul se desparte îndurerat de Regele Mihai, „un model de moralitate și demnitate pentru români”, a afirmat, marți, premierul Mihai Tudose. „Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră. Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie. Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Tudose pe Facebook.



Partidul Social Democrat (PSD) transmite condoleanțe Familiei Regale după moartea Regelui Mihai, arătând că viața fostului suveran a stat sub semnul dragostei față de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel. „Viața Regelui Mihai I a stat sub semnul dragostei față de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel. Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei în NATO și în Uniunea Europeană. Reconcilierea națională în jurul unor deziderate la care aspiră toți românii a fost unul dintre obiectivele principale pe care le-a avut în vedere Majestatea Sa și care ar trebui să reunească întreaga clasă politică, dincolo de orice partizanate sau interese politice conjuncturale», se arată în comunicatul PSD.



Președintele PNL, Ludovic Orban, a transmis, marți, condoleanțe în numele liberalilor Familiei Regale și celor care l-au iubit pe Regele Mihai, arătând că prin moartea fostului suveran al României se închide o pagină de istorie : „Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa Regele Mihai al României nu mai este printre noi. Rămas bun, Majestate! (…) Din păcate, Majestatea Sa ne părăsește chiar acum când intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi și va veghea la continuarea unui destin măreț pentru această națiune», a spus Orban. El a subliniat că, deși autoritățile din România au fost nedrepte cu Regele Mihai, acesta a avut un rol determinant în procesul de integrare în UE și în NATO.



Regele Mihai I al României a fost simbolul și speranța unor generații, „ultimul senior al istoriei noastre”, afirmă președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna. „Ultimul senior al istoriei noastre a ieșit din scenă. Majestatea sa Regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul și speranța unor generații iar de astăzi se așează în legenda cărților noastre de istorie”, a scris liderul USR pe Facebook. Uniunea Salvați România consideră că Majestatea Sa va rămâne în istoria României ca un simbol al luptei pentru libertate și pentru democrație.



Regele Mihai I a fost un model de demnitate și de verticalitate, iar prin dispariția sa se încheie un capitol important în istoria României, menționează președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă, prin care își exprimă regretul cu privire la încetarea din viață a fostului suveran și transmite condoleanțe familiei acestuia: „Cu multă tristețe am primit vestea trecerii în neființă a Regelui Mihai I, ultimul Rege al României. Ne luăm rămas bun de la un om deosebit, o personalitate importantă a secolului XX. De-a lungul vieții a trăit experiențe dure, de la plecarea din țară, apoi perioada din exil. A fost un model de demnitate umană, de verticalitate. După ce a revenit în țară, a susținut permanent valorile libertății și democrației. Prin dispariția sa se încheie un capitol important din istoria acestei țări».



Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al PMP, a transmis marți un mesaj la moartea Regelui Mihai în care afirmă că s-a stins o personalitate care a avut o viață „plină de încercări”, adăugând că fostul suveran al României a fost „șeful statului român – așa cum l-au făurit înaintașii noștri la 1918”. „De la Mihai I încoace, România a traversat o perioada plină de transformări. Esențial este că a căzut comunismul și că astăzi România este în UE, chiar dacă nu este întreagă, așa cum a fost sub coroana Majestății Sale! Avem obligația să nu uităm că România Regelui Mihai se întindea până la Nistru. Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Regele Mihai I al României!”, a scris Tomac într-un mesaj pe Facebook.

Siegfried Mureșan (Photographer: Eric VIDAL Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri marți, 15 octombrie 2024

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a fost...

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova
„Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio” la Clij
Ştiri luni, 14 octombrie 2024

Omagiu lui Eugen Preda – principalul mentor al scolii moderne de jurnalism de radio

Cea de-a doua secţiune a simpozionului “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus...

Omagiu lui Eugen Preda – principalul mentor al scolii moderne de jurnalism de radio
Ambasadorul R. Moldova, Victor Chirilă la Festivalul Vinului Moldovei la Bucureşti (foto: Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din R.Moldova)
Ştiri duminică, 13 octombrie 2024

Festivalul Vinului Moldovei la Bucureşti

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni, inclusiv pe cei care au şi cetăţenia...

Festivalul Vinului Moldovei la Bucureşti
sursă foto: Poliţia de Frontieră
Ştiri vineri, 11 octombrie 2024

MAI lansează campania „Departe de casă? Te vrem în siguranță!”

În perioada 14 – 18 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) derulează campania de informare şi prevenire a traficului de persoane şi...

MAI lansează campania „Departe de casă? Te vrem în siguranță!”
Ştiri miercuri, 09 octombrie 2024

Simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Luni, 7 octombrie, a avut loc la Sala Radio, simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu...

Simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Ştiri miercuri, 09 octombrie 2024

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Suntem alături de Moldova în parcursul său european

Declarația deputatul european Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, la...

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Suntem alături de Moldova în parcursul său european
Ştiri marți, 08 octombrie 2024

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking

      Agenția de presă RADOR Radio România, care a înființat la începutul anului 2024 grupul de verificare a informațiilor...

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Ştiri luni, 07 octombrie 2024

MAE: Alte 69 de persoane, repatriate din Liban

Un nou grup de 69 de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cetăţeni români şi membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii,...

MAE: Alte 69 de persoane, repatriate din Liban

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company