Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE 7 Protest 10 august 2019

Peste 25.000 de oameni au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată.

UPDATE 7 Protest 10 august 2019
UPDATE 7 Protest 10 august 2019

, 10.08.2019, 17:48

UPDATE 7



Marea majoritate a protestatarilor au plecat din Piaţa Victoriei după ora 22.30. Proteste de mai mică amploare au avut loc sâmbătă şi în ţară, în marile oraşe, la Iaşi, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Oradea, Târgu Mureş.



––––-


UPDATE 6



Multă lume a plecat din Piaţa Victoriei. Majoritatea celor rămași este masată în fața Guvernului, dar atmosfera nu mai este tensionată, afirmă agenţiile de presă. Numărul forţelor de ordine a crescut concomitent cu creşterea numărului de participanţi la protest.



Georgian Enache, purtăror de cuvânt al Jandarmeriei române, i-a îndemnat pe cetăţeni să fie vigilenţi şi să semnaleze forţelor de ordine orice posibil incident. Reprezentanţii ISU au informat că 11 persoane din piaţă au avut nevoie de asistenţă medicală, din cauza temperaturii ridicate.



Aproximativ 800 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Iaşi. Oamenii au spus că îşi doresc ca România să le poată oferi condiţii decente de trai, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară. Ei sunt nemulţumiţi de sistemul de sănătate, de învăţământ şi susţin că, după cazul Caracal, nu se mai simt în siguranţă. Corupţia este, în opinia protestatarilor de la Iaşi, principala problemă cu care se confruntă societatea românească.



––––-


UPDATE 5



Georgian Enache, purtăror de cuvânt al Jandarmeriei române, a declarat că după ora 22.15 , când expiră termenul stabilit de orgnizatori, jandarmii vor rămâne în Piaţa Victoriei pentru a se asigura că fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă.


Reprezentantul Jandarmeriei Române a precizat că până în acest moment, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente deosebite. Patru protestatari din Piața Victoriei au fost duși la secțiile de poliție, doi dintre aceștia având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a fost amendat cu 300 de lei pentru că a adresat injurii forțelor de ordine, a anunțat Georgian Enache.


După ora 21.00 unii protestatari au început să plece spre gurile de metrou sau spre străzile adiacente.



––––-


UPDATE 4


În jurul orei 21.00 în Piața Victorie erau circa 25.000 de protestatari. Se scanda împotriva Jandarmeriei. Manifestanţii au ocupat și bulevardul din fața Guvernului, circulația rutieră fiind închisă în toată piața. Jandarmii au repoziționat gardurile de protecţie.



––––-


UPDATE 3


În Piața Victoriei sunt circa 15-17.000 de persoane, potrivit estimărilor mass-media. Față de estimarea precedentă aria ocupată a mai crescut puțin, dar densitatea mulțimii e mult mai mare în unele zone precum în fața muzeului Antipa sau în fața pieței spre Guvern.



––––-


UPDATE 2


Numărul persoanelor care s-au strâns sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, a trecut de 5.000, potrivit unor estimări ale forţelor de ordine, fiind chiar de 10.000, conform unor surse de presă. Lor li s-a alăturat, după ora 19,30, un grup format din circa 150 de oameni care au participat la un marş pornit din Piaţa Revoluţiei, de la sediul Ministerului de Interne.



Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor. Se strigă: Demisia!, Hoţii!, Jandarmeria apără hoţia!, PSD, ciuma roşie!. Fără penali în funcţii publice, Corupţia ucide!, România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie – sunt câteva dintre mesajele afişate în piaţă.



Un alt grup s-a adunat, sâmbătă după-amiază, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne. Ei au afişat în apropiere mai multe portrete cu politicieni şi şefi din Jandarmerie pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul 10 august legat de acele evenimente.



Traficul rutier se desfăşura normal la ora 20.00, ora României.



Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a anunţat că în Piaţa Victoriei au fost instalate dispozitivele de protecţie, în mod gradual, urmând să intre şi efective de jandarmi, patrule de dialog. Acesta a făcut un apel ca participanţii la miting să nu poarte asupra lor bagaje voluminoase. Georgian Enache a reiterat disponibilitatea Jandarmeriei pentru o comunicare deschisă şi transparentă cu participanţii şi cu organizatorii.



Proteste aveau loc sâmbătă seară şi în alte oraşe din România, între care Iaşi, Sibiu, Craiova, Braşov şi Cluj-Napoca.



––––


UPDATE


Câteva mii de oameni, 7.000 după unele surse de presă, s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată, 10 august.



Jandarmeria a declarat că persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase sau asupra cărora există suspiciuni sunt controlate, asupra unui protestatar fiind descoperit un cuțit.



–––––––


Câteva sute de oameni s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată, când o sută de mii de oameni, români din ţară şi din diaspora au protestat, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.



Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor.





„Demisia Teodorovici, Daea”, „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – sunt mesajele afişate în Piaţa Victoriei.



Oamenii au aprins candele în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.





Manifestanţii au început să se adune în Piaţa Victoriei de la orele prânzului.



Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a anunţat sâmbătă că în Piaţa Victoriei au fost instalate dispozitivele de protecţie, în mod gradual, urmând să intre şi efective de jandarmi, patrule de dialog. Acesta a făcut un apel ca participanţii la miting să nu poarte asupra lor bagaje voluminoase. Georgian Enache a reiterat disponibilitatea Jandarmeriei pentru „o comunicare deschisă şi transparentă cu participanţii şi cu organizatorii”.







Manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.



Organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15, susţine Jandarmeria Capitalei.

UPDATE Inundații în România
Ştiri duminică, 15 septembrie 2024

UPDATE Inundații în România

Salvamontiștii au anunțat că stratul de zăpadă a ajuns la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele (1900 m). Astfel, conducătorii...

UPDATE Inundații în România
Inundaţii severe în judeţul Galaţi (foto www.gov.ro)
Actualitate sâmbătă, 14 septembrie 2024

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din...

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri vineri, 30 august 2024

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să...

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company