Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE 2 Proteste violente la Washington

Ministerul Afacerilor Externe al României a scris că violența de la Washington este îngrijorătoare și inacceptabilă.

UPDATE 2 Proteste violente la Washington
UPDATE 2 Proteste violente la Washington

, 06.01.2021, 23:12

UPDATE 2


Ministerul Afacerilor Externe al României a scris că violența de la Washington este îngrijorătoare și inacceptabilă. Avem încredere în democrația SUA, care ar trebui să rămână un model mondial, și ne exprimăm încrederea că situația va scădea în curând pentru a permite reluarea şi certificarea voturilor electorale, a adăugat MAE.



UPDATE


Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a făcut apel miercuri la protestatarii de la Washington, într-un mesaj video postat pe Twitter, să meargă acasă, spunând că trebuie să avem pace. Vă înţeleg durerea că au fost furate alegerile, dar acum trebuie să mergeţi acasă, în pace. Trebuie să avem lege şi ordine, a spus Trump.



Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat miercuri că este extrem de îngrijorat de evenimentele care au loc la Washington. Voturile democratice trebuie respectate. Suntem siguri că SUA se vor asigura că regulile democraţiei sunt protejate, a scris Sassoli. Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane. În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America, a scris Borell. Rezultatele alegerilor de la 3 noiembrie trebuie pe deplin respectate, a adăugat el.



Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat protestele violente de la Washington drept scene şocante şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane democratice trebuie respectat, transmite Reuters. Ministrul de externe german Heiko Maas i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump să accepte decizia alegătorilor americani.



Premierul britanic Boris Johnson a făcut appel la încetarea scenelor ruşinoase de la Washington. Statele Unite apără democraţia în lume, iar acum este vital ca acolo să existe un transfer de putere paşnic şi ordonat, a adăugat Johnson.



Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a condamnat incidentele provocat de partizanii lui Donald Trump la Capitoliul din Washington, numindu-le un atac serios împotriva democraţiei. Voinţa şi votului poporului american trebuie să fie respectate, a scris ministrul francez.



Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că speră ca liniştea să fie rapid restabilită şi noul preşedinte să îşi preia mandatul. Mandatul lui Trump «a fost marcat de agresiune, divizare internă, război comercial, negarea problemelor de mediu la nivel global, dezechilibre macroeconomice, adâncirea decalajelor interne. Cu toate acestea, Donald Trump refuză să accepte înfrângerea şi blochează învestirea preşedintelui Biden», a scris Anca Dragu.



Vicepremierul Dan Barna a declarat că, ceea ce se întâmplă în SUA arată că nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat. Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generaţie trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate şi democraţie, a scris Barna.



Copreşedintele USR-PLUS şi preşedintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a scris că vedem acum consecințele otrăvii populismului și a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România și reprezintă un avertisment dureros că excesul și lipsa de echilibru în comportament și discurs sunt periculoase pentru orice țară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde.



Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seara că ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii reprezintă o subminare a democraţiei mondiale. El este de părere că şedinţa Congresului American ar trebui să continue şi să se valideze alegerile.



Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat o serie de critici la adresa preşedintelui SUA, Donald Trump, catalogându-l drept un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui. Trump este acum, la sfârşit de mandat, pe cale să-şi facă ţara praf şi pulbere, a spus Băsescu.



–––––



Vicepreşedintele în exerciţiu al SUA, Mike Pence, a declarat miercuri că protestatarii implicaţi în violenţele de la Capitoliul din Washington vor răspunde în faţa legii, transmite Reuters. Pence a cerut încetarea imediată a protestelor violente şi a insistat că orice persoană implicată trebuie să părăsească imediat clădirea.



Democraţia noastră este sub un incredibil asalt, a declarat preşedintele ales al SUA, Joe Biden. Este un asalt nemaivăzut asupra domniei legii, a adăugat Biden. Ce se întâmplă pe Dealul Capitoliului este haos şi nu reprezintă SUA. Trebuie să înceteze acum, a mai spus Biden. El i-a cerut preşedintelui Donald Trump să meargă la televiziuni şi să oprească asaltul asupra Congresului SUA. Nu e protest, este insurecţie ce se întâmplă, a mai spus Biden. O înaltă oficialitate de la Casa Albă a anunţat că Donald Trump va transmite în scurt timp un mesaj înregistrat.



Mai mulţi membri ai Congresului american au denunţat miercuri o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de partizani ai lui Donald Trump care au reuşit să pătrundă în Capitoliu, parlamentarii avertizând că acţiunea este sortită eşecului.



Militari ai Gărzii Naţionale se îndreptau miercuri spre Washington, pentru a încerca să restabilească ordinea în capitala federală, pradă unei situaţii insurecţionale, transmit AFP şi Reuters.



Anterior preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut miercuri susţinătorilor săi să evite violenţa, după intrarea manifestanţilor pro-Trump la Capitoliu, atmosfera fiind extrem de tensionată, relatează AFP.



Într-un discurs deosebit de virulent, liderul de la Casa Albă le ceruse susţinătorilor săi să se îndrepte spre Congres pentru a face presiune asupra aleşilor republicani pentru ca aceştia să se opună certificării victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Sursa foto: pixabay.com
Ştiri marți, 06 august 2024

Rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice (6.08)

UPDATE: Bianca Florentina Ghelber a încheiat pe locul 9 finala de la aruncarea cu ciocanul, cu cea mai bună aruncare de 72,36 metri.   Ilie...

Rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice (6.08)
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (foto Facebook.com/Paris2024)
Ştiri luni, 05 august 2024

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (05.08)

UPDATE Echipa feminină de tenis a fost învinsă de India cu scorul de 3-2, în optimile de finală şi a încheiat, astfel, participarea la JO....

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (05.08)
Sursa foto: pixabay.com
Ştiri duminică, 04 august 2024

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (04.08)

Sportivii români vor evolua, luni, la Jocurile Olimpice de la Paris, la atletism, gimnastică artistică, lupte, polo, tenis de masă şi yachting....

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (04.08)
Sursa foto: pixabay.com
Ştiri sâmbătă, 03 august 2024

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (03.08)

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului....

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (03.08)
Ştiri sâmbătă, 03 august 2024

Aur olimpic la 8+1, la Paris

A șaptea medalie olimpică la Paris pentru Team Romania câștigată astăzi de echipajul feminin de 8+1 la canotaj. Echipajul de 8+1 feminin,...

Aur olimpic la 8+1, la Paris
Ştiri vineri, 02 august 2024

Medalii de argint pentru Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la canotaj în proba de dublu rame feminin

Canotoarele române Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au obținut, vineri, medaliile de argint în proba de dublu rame feminin la Jocurile Olimpice...

Medalii de argint pentru Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la canotaj în proba de dublu rame feminin
Ştiri vineri, 02 august 2024

UPDATE Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (02.08)

UPDATE Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au adus o nouă medalie delegaţiei româneşti la Jocurile Olimpice de la Paris. Este a șasea...

UPDATE Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (02.08)
Ştiri joi, 01 august 2024

Ebru Bolat, locul 28 în prima cursă de la clasa Dinghy, la yachting

Yachting: Sportiva română Ebru Bolat s-a clasat pe locul 28 în prima cursă din proba de dinghy, joi, la Marsilia, în cadrul Jocurilor Olimpice...

Ebru Bolat, locul 28 în prima cursă de la clasa Dinghy, la yachting

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company