Summitul NATO: Declaraţii de presă Klaus Iohannis – VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, la summitul NATO, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5.
Eugen Coroianu și Florenta Zaharescu, 10.07.2024, 18:50
Summitul aniversar al NATO continuă la Washington, iar liderii aliaţi au ajuns la un acord în ce priveşte declaraţia finală a reuniunii. Între altele, NATO îşi va reafirma angajamentul de a continua să sprijine Ucraina pe calea ireversibilă a integrării totale euro-atlantice, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile.
Dosarul Ucraina este unul dominant la reuniunea de 75 de ani a NATO. Cinci preşedinţi şi premieri aliaţi, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis, au semnat, împreună cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, o declaraţie comună privind întărirea apărării aeriene a acestei ţări. Parctic, este vorba despre donarea unor sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot, componente ale acestora, şi de un alt tip de sistem de rachete donat de Italia. Iar avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Olanda vor fi oferite Ucrainei si vor zbura în această vară în spaţiul aerian ucrainean, dupa cum scrie agenţia Reuters, care îl citează pe secretarul american de stat Antony Blinken.
Preşedintele Klaus Iohannis subliniaz la summit importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, el susţine deciziile aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre.
„Pentru noi e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importanță strategică. O abordare mai structurată înseamnă inclusiv creșterea prezenței aliate. Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării aeriene pe flancul estic. Asta sigur ne privește pe noi, ne amintim de situații în care drone au căzut pe teritoriul național”, a declarat președintele.
România susţine şi pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina. Şeful statului pledează pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere.
„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil”, a declarat Iohannis.
„În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, a mai spus șeful statului.