Republica Moldova, opțiune euroatlantică
Parteneriatul pentru Pace între Republica Moldova şi NATO a contribuit la un mediu mai sigur pentru cetăţeni, a afirmat, la Bruxelles, liderul de la Chișinău, Maia Sandu.
Lica Manolache, 12.12.2024, 11:25
Relațiile dintre NATO și Republica Moldova, stat majoritar românofon, au cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe etape de evoluție, fiind marcate de schimbările politice la nivel regional și global. În prezent, relația dintre Chișinău și Alianța Nord-Atlantică s-a intensificat și se dezvoltă sub efectul invaziei Federației Ruse în Ucraina vecină. Aflată într-o vizită la Bruxelles, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat, la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice, angajamentul statului pentru pacea şi securitatea regională.
Parteneriatul pentru Pace între Republica Moldova şi NATO „a contribuit la un mediu mai sigur pentru cetăţeni, la întărirea capacităţilor de apărare ale armatei şi la rezilienţa societăţii noastre în ansambluˮ, a declarat Maia Sandu, care a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, așa cum se arată într-un comunicat de presă al preşedinţiei de la Chişinău. Discuţiile s-au concentrat pe securitatea regională, ameninţările hibride, inclusiv interferenţa în alegeri şi corupţia electorală, precum şi pe necesitatea unor acţiuni comune pentru protejarea democraţiilor din regiune.
Adresându-se Consiliului Nord-Atlantic, principala structură decizională a NATO, formată din reprezentanţii celor 32 de state membre, preşedinta Maia Sandu a subliniat eforturile Republicii Moldova de a menţine pacea şi stabilitatea cu un război la graniţă şi de a-şi consolida rezilienţa în faţa ameninţărilor hibride. Şefa statului a atras atenţia asupra tacticilor de interferenţă externă în procesele democratice, precum finanţarea ilicită a partidelor şi manipularea informaţiilor, care subminează democraţia şi încrederea cetăţenilor. Aceasta a evidenţiat, de asemenea, şi importanţa cooperării internaţionale pentru apărarea democraţiilor în lume şi promovarea păcii.
Potrivit Maiei Sandu, vizita la cartierul general al NATO subliniază angajamentul Chișinăului de a coopera cu ţările partenere pentru a asigura securitatea cetăţenilor, de a proteja procesele democratice în Republica Moldova şi de a consolida rolul său ca partener de încredere în securitatea regională.
Vizita la Bruxelles a avut loc după confirmarea parcursului european în cadrul referendumului la care cetăţenii Republicii Moldova au ales ca obiectivul naţional de aderare la UE să fie înscris în Constituţie. Vizita s-a desfășurat la scurt timp după începerea mandatului noii Comisii Europene, subliniind continuitatea şi consolidarea relaţiei strânse dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Liderul de la Chișinău, Maia Sandu, s-a întâlnit și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunţat, marţi, un sprijin de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova, sumă acordată pentru reforma sistemului de justiţie şi stabilitatea economică.