Regele Charles al III-lea vizitează România
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Mariana Chiriță, 02.06.2023, 16:03
Preşedintele
României, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, cu onoruri militare, la Palatul
Cotroceni din Bucuresti, pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
După ceremonia primirii oficiale, cei doi au convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai Corpul Diplomatic.
Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră.
Bine aţi revenit în România, ţara pentru care aţi dezvoltat o afecţiune aparte!, a spus Iohannis, şi i-a transmis înaltului oaspete, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţapentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de
însăşi identitatea naţională – natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi
moştenirea culturală bogată.
Fundaţia caritabilă a Regelui Charles al III-lea a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale. Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, a mai spus şeful statului.
Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu, a afirmat Klaus Iohannis.
2023, a subliniat preşedintele român, este foarte important pentru relaţia dintre România şi Regatul Unit, celebrându-se 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, context în care a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, arătând că aceasta deschide calea unei cooperări intensificate între cele două ţări.
Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic, a adăugat Iohannis.
El a subliniat şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.
Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături, a afirmat Iohannis.
Şeful statului i-a mulţumit Regelui Charles al III-lea că a fost şi este în continuare un mare prieten al României.
Ne uităm cu speranţă spre viitor, convinşi că aceste legături vor deveni tot mai puternice şi că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.
Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea, a spus Regele Charles al III-lea, care a continuat în limba română: ţară de glorii, ţară de dor.
El a evocat pădurile şi peisajele rurale neatinse ale României şi modelele sustenabile de agricultură şi a vorbit cu căldură de prietenii săi români şi despre modul în care au fost primiţi aici refugiaţii ucraineni.
România şi-a păstrat pădurile, peisajele rurale şi modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa şi din lume, cu atât mai preţioasă devine deci această ţară, dar mai ales îi preţuiesc pe prietenii mei români de aici..
Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România a spus regele Marii Britanii, amintind că a vizitat această ţară remarcabilă acum un sfert de secol. Când am venit aici şi chiar dinainte, am simţit o legătură profundă cu România, a spus monarhul. El a amintit de legăturile familiei sale cu familia regală română.
Tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai şi aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Aşadar, pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România. În toţi aceşti ani am avut bucuria de a putea călători prin toată ţara şi am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor, la prima mână, al dezvoltării extraordinare care a avut loc, care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dumneavoastră, a spus Regele Marii Britanii.
Regele Charles al III-lea a manifestat un interes deosebit pentru România, în special pentru Transilvania, pe care a vizitat-o frecvent. S-a implicat în păstrarea patrimoniului cultural românesc. A cumpărat şi restaurat mai multe case vechi din mediul rural, având, în prezent, mai multe proprietăţi în ţara noastră. În 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, în semn de preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume.
Este
prima data când un monarh britanic vizitează România.
Charles al III-lea a fost încoronat, pe 6 mai a.c., rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey. La 10 septembrie 2022, Charles al III-lea fusese proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.