Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Regele Charles al III-lea vizitează România

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea vizitează România
Regele Charles al III-lea vizitează România

, 02.06.2023, 16:03

Preşedintele
României, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, cu onoruri militare, la Palatul
Cotroceni din Bucuresti, pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

După ceremonia primirii oficiale, cei doi au convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai Corpul Diplomatic.

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră.


Bine aţi revenit în România, ţara pentru care aţi dezvoltat o afecţiune aparte!, a spus Iohannis, şi i-a transmis înaltului oaspete, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţapentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de
însăşi identitatea naţională – natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi
moştenirea culturală bogată.


Fundaţia caritabilă a Regelui Charles al III-lea a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale. Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, a mai spus şeful statului.

Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu, a afirmat Klaus Iohannis.

2023, a subliniat preşedintele român, este foarte important pentru relaţia dintre România şi Regatul Unit, celebrându-se 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, context în care a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, arătând că aceasta deschide calea unei cooperări intensificate între cele două ţări.
Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic, a adăugat Iohannis.

El a subliniat şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.

Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături, a afirmat Iohannis.

Şeful statului i-a mulţumit Regelui Charles al III-lea că a fost şi este în continuare un mare prieten al României.
Ne uităm cu speranţă spre viitor, convinşi că aceste legături vor deveni tot mai puternice şi că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.


Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea, a spus Regele Charles al III-lea, care a continuat în limba română: ţară de glorii, ţară de dor.

El a evocat pădurile şi peisajele rurale neatinse ale României şi modelele sustenabile de agricultură şi a vorbit cu căldură de prietenii săi români şi despre modul în care au fost primiţi aici refugiaţii ucraineni.

România şi-a păstrat pădurile, peisajele rurale şi modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa şi din lume, cu atât mai preţioasă devine deci această ţară, dar mai ales îi preţuiesc pe prietenii mei români de aici..

Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România a spus regele Marii Britanii, amintind că a vizitat această ţară remarcabilă acum un sfert de secol. Când am venit aici şi chiar dinainte, am simţit o legătură profundă cu România, a spus monarhul. El a amintit de legăturile familiei sale cu familia regală română.

Tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai şi aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Aşadar, pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România. În toţi aceşti ani am avut bucuria de a putea călători prin toată ţara şi am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor, la prima mână, al dezvoltării extraordinare care a avut loc, care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dumneavoastră, a spus Regele Marii Britanii.


Regele Charles al III-lea a manifestat un interes deosebit pentru România, în special pentru Transilvania, pe care a vizitat-o frecvent. S-a implicat în păstrarea patrimoniului cultural românesc. A cumpărat şi restaurat mai multe case vechi din mediul rural, având, în prezent, mai multe proprietăţi în ţara noastră. În 2015, a fost lansată Fundaţia Prinţul de Wales România, o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Preşedinţia României i-a conferit, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, în semn de preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume.


Este
prima data când un monarh britanic vizitează România.

Charles al III-lea a fost încoronat, pe 6 mai a.c., rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey. La 10 septembrie 2022, Charles al III-lea fusese proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.

Preşedinta Maia Sandu (foto: presedinte.md)
Ştiri luni, 21 octombrie 2024

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală...

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
UE - Rep. Moldova (foto: ©European Union, 2022 / Photographer: Lukasz Kobus)
Ştiri luni, 21 octombrie 2024

Reacții româneşti şi internaţionale la rezultatul referendumului din Republica Moldova

Rezultatul referendumului din 20 octombrie 2024 din Republica Moldova, care a arătat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea...

Reacții româneşti şi internaţionale la rezultatul referendumului din Republica Moldova
sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Prezenţa la vot în Republica Moldova, 51,4%

Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era de 51,4% la închiderea secţiilor de votare din interiorul...

Prezenţa la vot în Republica Moldova, 51,4%
sursă foto: facebook.com/cecmoldova/
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, valide

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi referendumul privind modificarea Constituţiei pentru a confirma aderarea...

Alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, valide
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

UPDATE: Peste 1,35 milioane de cetăţeni din R. Moldova s-au prezentat la vot până la ora 18:00

Peste 45% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18:00, la alegerile prezidenţiale şi...

UPDATE: Peste 1,35 milioane de cetăţeni din R. Moldova s-au prezentat la vot până la ora 18:00
Ştiri duminică, 20 octombrie 2024

Republica Moldova: alegeri prezidenţiale şi referendum privind integrarea europeană

3,3 milioane de alegători din Republica Moldova, majoritar românofonă, sunt aşteptaţi astăzi la vot pentru alegerea unui nou președinte și...

Republica Moldova: alegeri prezidenţiale şi referendum privind integrarea europeană
Ştiri sâmbătă, 19 octombrie 2024

Scrutin Republica Moldova

3,3 milioane de alegători din Republica Moldova, majoritar românofonă, îşi vor alege duminică, 20 octombrie, preşedintele. Ei sunt aşteptaţi...

Scrutin Republica Moldova
Ştiri marți, 15 octombrie 2024

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a fost...

Siegfried Mureșan va negocia Pachetul UE pentru Republica Moldova

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company