Reacţii şi declaraţii la 3 ani de la violenţele din 10 august 2018
Lideri politici şi organizaţii nonguvernamentale au deplâns ritmul lent al cercetărilor legate de Dosarul «10 august».
Eugen Cojocariu, 11.08.2021, 09:36
Lideri politici şi organizaţii nonguvernamentale au deplâns ritmul lent al cercetărilor legate de Dosarul «10 august».
10 august este astăzi ceea ce au fost mineriadele pentru generaţiile anilor 90, consideră deputatul Alexandru Muraru, Preşedintele PNL Iaşi. Există riscul pentru cele peste 800 de victime să nu afle niciodată cine au fost făptuitorii! Represiunea statului român condus de PSD împotriva propriilor cetăţeni de acum 3 ani reprezintă încă o mărturie că libertatea şi democraţia trebuie apărate în fiecare zi. Niciodată valorile statului de drept nu sunt definitiv câştigate, spune Muraru. Din păcate, la fel ca în cazul Revoluţiei din 1989 sau Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Justiţia română a fost incapabilă să găsească vinovaţii de crime împotriva propriilor cetăţeni. 10 august este astăzi ceea ce au fost mineriadele pentru generaţiile anilor 90. Generaţia noastră are datoria de a lupta pentru o Justiţie dreaptă, în care nimeni nu e mai presus de lege. Este nevoie de o structură dedicată care să lucreze cu celeritate în documentarea faptelor din Piaţa Victoriei, în 10 august 2018. Dosarul 10 August, redeschis pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie urgentat, deoarece românilor care au fost lezaţi la comandă politică trebuie să le fie făcută dreptatea, iar cei vinovaţi să plătească, afirmă Alexandru Muraru.
Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat că din punctul de vedere al formaţiunii pe care o reprezintă dosarul «10 august» reprezintă un eşec al justiţiei, al capacităţii de a soluţiona cauze importante, cu impact social. Acesta e şi motivul pentru care dorim o reformare a justiţiei, să ne asigurăm că justiţia îşi face treaba, în primul rând, şi că are resursele să-şi facă treaba. Şi, din acest punct de vedere, Ministerul Justiţiei caută să asigure toate condiţiile pentru ca justiţia să fie independentă şi să aibă resursele să poată să-şi facă treaba, a declarat Dacian Cioloş, marţi, la finalul Biroului Naţional al USR PLUS. Copreşedintele USR PLUS a subliniat, referitor la dosarul 10 august, că suntem la jumătatea termenului de prescripţie şi în continuare acest dosar trenează. Nu avem o direcţie clară în cercetarea acestui dosar şi nu aş vrea să ajungem în situaţia limită în care ne apropiem de termenul de prescripţie şi în continuare nu avem clarificări pe acest dosar, a declarat Cioloş.
6 reprezentanţi ai unor asociaţii civice s-au întâlnit, marţi, cu prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, pentru a discuta despre urgentarea soluţionării dosarului 10 august, legat de intervenţia jandarmilor la protestele din 2018.
Pe de altă parte, 14 organizaţii nonguvernamentale îi cer procurorului general Gabriela Scutea să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului «10 august». Organizaţiile reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă şi o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluţiei, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Militară.