Reacţii de condamnare după vandalizarea Casei Wiesel
Numeroase instituţii au condamnat vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei cu înscrisuri antisemite.
Eugen Cojocariu, 04.08.2018, 22:49
Numeroase instituţii şi personalităţi au condamnat vandalizarea faţadei Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei (nordul României) cu înscrisuri antisemite cu vopsea roşie. Poliţia Maramureş a demarat, sâmbătă, o anchetă. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.
Ministerul român de Externe şi-a exprimat regretul şi a condamnat ferm orice gesturi cu tentă antisemită, referitor la vandalizarea Casei Memoriale a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, originar din Sighet. MAE condamnă orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia. Ministerul şi-a reafirmat hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.
În această zi de Șabat, sfântă și de rugăciune pentru evrei, am aflat cu consternare despre incidentul antisemit cu totul ieșit din comun din Municipiul Sighetu Marmației, a declarat dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Faptul este deosebit de grav, dacă ținem seama că cele întâmplate s-au produs la casa memorială a laureatului premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, omul care a prezentat întregii omeniri suferința evreiască, populație supusă ”soluției finale” în perioada hitleristă și fascistă. În nume personal și al tuturor membrilor comunităților evreiești din România, îmi exprim indignarea și totala neînțelegere a prezenței, încă în societatea românească, a unor comportamente inadmisibile – în fapt, o blasfemie la adresa memoriei celor 6 milioane de evrei din Europa care și-au găsit un sfârșit atât de groaznic în anii celui de al Doilea Război Monidial. Îmi exprim convingerea că autoritățile române vor acționa în continuare cu maxima dorință de cunoaștere a adevărului, pentru identificarea răufăcătorilor antisemiți și pentru aducerea lor în fața completelode judecată abilitate, care vor decide supunerea acestor făptași la rigorile legilor din țara noastră, a scris Aurel Vainer.
Deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, a scris că această faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, potrivit art. 3 din Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului (Legea 157/2018). Mai mult decât a fi o infracțiune, ceea ce s-a întâmplat este în primul rând un atac și o jignire la adresa comunităților evreiești din întreaga lume și a evreilor din România. Împreună cu conducerea Federația Comunităților Evreiești din România și a Comunității Evreilor Sighetu Marmației, am luat legătura cu autoritățile statului român și am solicitat urgentarea cazului. Sunt convins că vinovații vor fi găsiți în cel mai scurt timp și vor ajunge în fața justiției pentru a fi pedepsiți, afirmă Silviu Vexler.
Preşedintele Consilului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că instituţia condamnă astfel de manifestări antisemite şi îşi arată întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul autorităţilor pentru ca vinovaţii să fie identificaţi şi pedepsiţi. Scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel i-a fost conferită distincţia de Cetăţean de Onoare (postmortem) al judeţului Maramureş.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei – primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă „să trateze cu maximum de responsabilitate” incidentul.
„Noaptea trecută, Casa memorială Elie Wiesel din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. (…) Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale”, se arată într-un comunicat al Institutului.
Şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la „gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei”. Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi pedepsiţi. Ambasada a comunicaat că a fost informată că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi a mulţumit pentru reacţia promptă..
Într-un comunicat de presă al Muzeului Holocaustului din Washington, semnat de Radu Ioanid, Director Divizia de Programe Arhivistice Internaţionale, se menţionează că acest act antisemit de o gravitate care nu poate fi subestimată trebuie investigat cu seriozitate şi a fost posibil şi din cauza neglijenţei autorităţilor locale şi a Muzeului Maramureşului care gestionează deficitar Casa Memorială. Casa Memorială Wiesel din Sighet nu are asigurată nici paza şi nici căldura iarna, iar modul de prezentare al vieţii lui Elie Wiesel necesită de mult serioase îmbunătăţiri. Atât Institutul Wiesel de la Bucureşti, Guvernul României şi lideri ai opoziţiei au încercat să amelioreze aceasta situaţie, dar au fost refuzaţi de factori locali politici şi culturali. Este imperativă luarea de măsuri imediate la nivel central şi local pentru rectificarea acestei situaţii jenante pentru imaginea Romaniei, consideră Muzeul Holocaustului din Washington.
Conform unei legi promulgate recent, manifestările fizice sau verbale motivate de ură împotriva evreilor, constituirea sau aderarea la organizaţii cu caracter antisemit, precum şi promovarea antisemitismului prin diverse materiale ori simboluri sunt considerate infracţiuni şi sunt pedepsite cu închisoarea.