Raport pentru finanțarea adecvată a apărării, coeziunii și agriculturii
Siegfried Mureșan cere creșterea Bugetului multianual al UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura.

Radio România Internațional, 23.04.2025, 13:06
Raportul privind prioritățile Parlamentului European referitoare la viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, în calitate de negociator-șef al Parlamentului, a fost votat astăzi cu largă majoritate în Comisia pentru bugete.
Coordonatorul raportului, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), a transmis după votul de miercuri:
„Raportul votat astăzi solicită o creștere adecvată a bugetului multianual al Uniunii Europene pentru viitoarea perioadă de programare 2028–2034. Pentru perioada actuală, 2021–2027, acesta însumează 1,3 trilioane de euro. Creșterea este necesară pentru a acoperi noile priorități ale Uniunii Europene, precum apărarea și întărirea economiei, fără a afecta însă prioritățile tradiționale, precum agricultura și coeziunea.
În contextul geopolitic actual, cu Federația Rusă tot mai agresivă la granițele noastre și cu Statele Unite ale Americii retrăgându-se din rolul de principal partener de securitate, este clar că trebuie să facem mai mult pentru a ne proteja cetățenii. Iar pentru Uniunea Europeană, bugetul multianual a fost și rămâne cel mai bun instrument pentru a gestiona împreună provocările cu care ne confruntăm.
Agricultura și coeziunea vor rămâne, însă, și ele priorități în viitorul Buget. Sunt domeniile din care România primește cea mai mare parte a fondurilor europene și trebuie finanțate în continuare în mod adecvat.”
Eurodeputatul român mai spune că anumite domenii trebuie să beneficieze de programe de finanțare la nivel european și în următoarea execuție bugetară multianuală:
„În raportul votat astăzi, respingem, totodată, propunerea Comisiei Europene ca toate fondurile din viitorul cadru financiar să fie alocate prin intermediul unui plan național dedicat fiecărui stat membru. Considerăm că domenii-cheie, precum cercetarea, bursele Erasmus+ sau agricultura, trebuie să aibă programe dedicate de implementare la nivel european pentru a garanta o finanțare adecvată”, a mai spus Siegfried Mureșan.
„Sprijinirea Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană este, de asemenea, inclusă pe lista de priorități ale Parlamentului European pentru viitorul buget”, a mai adăugat acesta.