Proteste împotriva OUG care modifică, din nou, legile Justiției
Noi proteste de stradă au loc duminică, 24 februarie, în București și în marile orașe din țară, împotriva OUG care modifică, din nou, legile Justiției.
Florenta Zaharescu, 24.02.2019, 19:40
UPDATE 20:35 Peste 10. 000 de oameni protestează în Piața Victoriei din București.
La protest au participat și liderul USR, Dan Barna și președintele Plus, Dacian Cioloș.
Peste tot în țară unde au loc proteste, se scandează mesaje de susținere pentru magistrați.
Manifestanții cer alegeri anticipate și scandează împotriva majorității PSD-ALDE: „Hoții!”, „Justiție, nu corupție!”, „Demisia!”.
––––––––––––––
Noi proteste de stradă au loc duminică, 24 februarie, în București și în marile orașe din țară, împotriva Guvernului de la București. Miile de oameni au acelaşi mesaj pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi pentru Guvern: „Abrogați și apoi plecați!”
Sunt proteste şi în Cluj, Sibiu, Iaşi, Galaţi, Brăila, Satu Mare, Braşov
Nemulțumirile protestatarilor vin pe fondul deselor modificări aduse de Guvernul de la București la legile Justiției.
Guvernul a adoptat marți, 19 februarie, două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, cu toate că niciuna dintre ele nu figura pe ordinea de zi a ședinței.
Printre modificările aduse Legilor justiției se află:
Procedura de selecţie a procurorului european din partea României în cadrul viitorului Parchet European;
Funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, ceea ce pune presiune pe procesul de numire a procurorilor șefi, modificarea vizând situații similare cu cele din prezent la numirea noului șef al DNA;
Modificarea Legilor Justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM.
Ordonanța a declanșat critici dure atât din partea instituțiilor din Justiție, a asociațiilor magistraților, dar și a Comisiei Europene .
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că propunerile de modificare au venit din partea CSM și a argumentat „urgența” ordonanțelor prin admiterea la Institutul Național al Magistraturii.
Joi, 21 februarie, proteste fără precedent ale procurorilor și judecătorilor
Față de modificările făcute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justiției, modificări care afectează independența justiției și statul de drept din România, magistrații de la mai multe instate din țară au protestat în tăcere, pe treptele instanțelor de judecată. Mai mult, unele parchete și judecători din țară au anunțat că începând de luni, 25 februarie, își vor suspenda activitatea pe o perioadă de 3 până la 5 zile.
24 februarie: Viorica Dăncilă invită reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții
După ce judecătorii şi procurorii au anunţat că opresc temporar activitatea, supăraţi din cauza deselor modificări făcute de PSD-ALDE în legile Justiţiei, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției.