Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a încheiat oficial cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”, organizată în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu sprijinul Direcțiilor Județene pentru Tineret și Sport și al Patriarhiei Române.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a încheiat oficial, joi, 29 august, cea de a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” (sursa foto: Facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) )
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a încheiat oficial, joi, 29 august, cea de a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” (sursa foto: Facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) )

, 30.08.2024, 15:51

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să descopere pentru prima dată frumusețea și diversitatea României.

A fost o ediție record, atât în privința numărului de participanți, cât și a locațiilor implicate, cea mai mare din istoria acestui program”, a declarat Lavinia Arnăutu, Director cu atribuții de secretar de stat al DRP.

Premierul Marcel Ciolacu, prin intermediul consilierului de stat Andrei Ungar, a transmis un mesaj emoționant participanților:

„Dragi tineri, ați avut șansa să redescoperiți valorile care ne unesc, să vă reîmprospătați cunoștințele despre cultura, spiritualitatea, tradițiile și identitatea noastră și să simțiți că faceți parte dintr-o comunitate mai mare: poporul român. Familia și comunitatea sunt esențiale pentru noi toți. Într-o lume în care tehnologia ne apropie, dar ne și distanțează uneori de ceea ce contează cu adevărat, acest program de tabere v-a oferit ocazia să vă reconectați la tot ceea ce înseamnă România și a fi român.”

Într-o atmosferă de sărbătoare, reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor implicate în proiect au evidențiat principalele repere ale acestei ediții. De-a lungul celor nouă săptămâni de tabără, 226 de profesori și 70 de voluntari au desfășurat cu copiii ateliere de limbă română, istorie, geografie și creație (muzică, pictură, teatru și dans).

De asemenea, în programul taberelor au fost incluse activități sportive și excursii la principalele obiective turistice și culturale din cele 7 județe în care au fost organizate aceste tabere: Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Neamț, Prahova și Vrancea.

Cu sprijinul direcțiilor județene pentru tineret și sport, au fost incluse și activități de prim-ajutor, de prevenție în caz de situații de urgență, antidrog, anti-bullying și altele, organizate de instituțiile responsabile. Aceste activități au avut scopul de a-i familiariza pe copii cu competențele și misiunile specifice ale acestor instituții și cu responsabilitățile pe care trebuie să și le asume cetățenii.

Pe scena evenimentului, Ansamblul de dans popular Nufărul din Cahul, Republica Moldova, Ansamblul etno-folcloric Izvorașul din satul Ropcea, regiunea Cernăuți, Grupul Folcloric Urmașii lui Ștefan din satul Mahala, Ucraina și Orchestra Mărțișorul din Cernăuți au prezentat un program artistic prin care au pus în valoare costumul popular autentic și folclorul românesc.

La eveniment au participat: Gheorghe Cârciu, europarlamentar, Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale, care a transmis mesajul de susținere al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a transmis mesajul ministrului Natalia Intotero, Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău, Daniela Palcău, inspector școlar general, Buzău, din partea Ministerului Educației, Irina Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, Florin Vasiloni, consul general al României la Szeged, Daniel Banu, consul general al României la Gyula, PS Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, Părintele Arhimandrit David Petrovici (Mănăstirea Caraiman) și Pr. Alin Iarca, Parohia Pescara (Episcopia Ortodoxă Română a Italiei).

Programul de Tabere „ARC”, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedicat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni, își propune să ofere participanților o perspectivă actualizată asupra istoriei, culturii și civilizației românești, vizând totodată păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni.

Programul de Tabere „ARC” 2024 (2 iulie – 3 septembrie 2024) s-a derulat în serii de câte șapte zile, în următoarele locații: Centrul de agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Centrul de agrement Codrii de Aramă – Agafton, județul Botoșani; Centrul de agrement Poiana Pinului, județul Buzău; Centrul de agrement Căprioara, județul Hunedoara; Mănăstirea Caraiman, județul Prahova; Centrul de agrement Oglinzi, județul Neamț, Centrul de agrement Gălăciuc, județul Vrancea.

Mai multe informații despre Programul de Tabere ARC 2024 sunt disponibile aici: https://dprp.gov.ro/web/comunicate/programul-de-tabere-arc-2024-la-final/ .

 

Sursa Comunicat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

UPDATE Inundații în România
Ştiri duminică, 15 septembrie 2024

UPDATE Inundații în România

Salvamontiștii au anunțat că stratul de zăpadă a ajuns la o medie de 5 cm în sectorul Dengherul – Cărbunele (1900 m). Astfel, conducătorii...

UPDATE Inundații în România
Inundaţii severe în judeţul Galaţi (foto www.gov.ro)
Actualitate sâmbătă, 14 septembrie 2024

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din...

Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend
Ştiri miercuri, 21 august 2024

Ed Sheeran va cânta, sâmbătă, la București

Ed Sheeran va concerta la Bucureşti, sâmbătă, în cadrul turneului „The Mathematics Tour”, pe un nou concept de scenă – de 360...

Ed Sheeran va cânta, sâmbătă, la București

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company