Primul Lectorat de limba română în lumea arabă se va deschide la Tunis
Cu sprijinul Institutului Limbii Române și al Ambasadei României în Tunisia, va fi deschis la Tunis primul Lectorat de limba română în lumea arabă.
Eugen Cojocariu, 19.12.2017, 21:26
În 2018, cu sprijinul Institutului Limbii Române și al Ambasadei României în Tunisia, va fi deschis la Tunis primul Lectorat de limba română în lumea arabă.
Tunisia este, după Republica Moldova, țara cu cel mai mare număr de studenți în cadrul instituțiilor de învățământ românești (aproximativ 1.700). Calitatea educației, recunoașterea diplomelor la nivel european și costurile mai mici decât în alte țări din Uniunea Europeană fac din România o opțiune foarte atractivă pentru continuarea studiilor universitare.
Din aceste motive, precum și pentru a veni în sprijinul tunisienilor interesați să studieze limba română, premergător sosirii acestora în țara noastră, la Tunis va funcționa primul Lectorat de limba română în cadrul Universității Tunis El Manar. Noul lectorat va fi un nucleu academic atât pentru studenții tunisieni cât și pentru cei străini care studiază aici și va impulsiona schimburile educaționale și culturale româno-tunisiene.
Universitatea Tunis El Manar (UTM) este cea mai importantă instituție publică de învățământ, creată în 1987. UTM are peste 35.000 de studenți și aproape 3.200 de profesori și cercetători. Institutul de Limbi Moderne Bourguiba (IBLV) a fost creat prin decret prezidențial în anul 1962 și este o instituție din cadrul Universității Tunis El Manar. Institutul oferă cursuri de limbi străine pentru tineri sau adulți, tunisieni și străini.
Protocolului de înființare a Lectoratului de limba română a fost semnat la 19.12.2017, la Tunis, de către George Ovidiu Doca, directorul Institutului Limbii Române, și reprezentanții părții tunisiene, respectiv Fethi Sellaouti, rectorul Universității Tunis El Manar, și Imed Ben Ammar, directorul Institutului de Limbi Moderne Bourguiba. La ceremonie a participat și ES Dan Stoenescu, ambasadorul României în Republica Tunisiană.
Premergător semnării acordului, a avut loc un dialog constructiv între părțile implicate, referitor la modalități de aprofundare a cooperării româno – tunisiene și de identificare de noi posibilități de sprijin reciproc în domeniul educațional, context în care s-a agreat, la inițiativa părții române, intensificarea vizitelor bilaterale și al schimbului de expertiză.
Astfel, în 2018, anul marcării Centenarului Marii Uniri, a 50 ani de la aderarea României la Convenția de la Viena privind relaţiile diplomatice și a Patrimoniului Cultural (declarat de Comisia Europeană), țara noastră va înființa la Tunis primul Lectorat de limba română în lumea arabă.