Președintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de către președintele Joe Biden
Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți la Casa Albă de către președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Florenta Zaharescu, 07.05.2024, 22:23
Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți la Casa Albă de către președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Am avut o discuţie foarte consistentă astăzi la Washington, cu preşedintele Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economice şi probleme energetice, a transmis Klaus Iohannis
Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în timpul războiului din Ucraina, în cadrul unei întrevederi la Casa Albă, informează Reuters. Iohannis a declarat că aliaţii trebuie să găsească modalităţi pentru a împiedica Rusia să câştige războiul din Ucraina.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden despre aprofundarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, menţionând că i-a mulţumit acestuia pentru contribuţia substanţială a SUA la asigurarea securităţii ţării noastre şi a întregului Flanc Estic al NATO. Am discutat cu preşedintele Biden despre Parteneriatul strategic dintre ţările noastre, cum îl putem face mai puternic şi cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulţumit preşedintelui Biden pentru contribuţia substanţială a Statelor Unite la asigurarea securităţii României şi a întregului Flanc Estic şi, totodată, la recunoaşterea rolului strategic al Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a afirmat şeful statului, într-o declaraţie acordată presei.
Iohannis s-a referit şi la prezenţa trupelor americane în ţara noastră. Prezenţa trupelor americane pe teritoriul ţării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranţă şi stabilitate nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune. Preşedintele Biden şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spaţiului aliat şi, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre pieţele lumii, a adăugat şeful statului român.
El a menţionat că România şi SUA împărtăşesc obiectivul de a întări relaţiile bilaterale. Tema securităţii nu este una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de acestea depinde siguranţa cetăţenilor noştri şi susţinerea principiilor democratice pe care sunt fondate societăţile noastre. Atât România, cât şi SUA împărtăşesc obiectivul de a întări relaţiile bilaterale şi lucrăm în acest sens în domeniul energiei, fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear, al industriei de apărare, în domeniul economic al IT, inovare şi cercetare şi de fapt lista este mult mai lungă, a evidenţiat Iohannis.
Preşedintele Iohannis a afirmat că România va găsi o soluţie în privinţa cedării unui sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei. Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a menţionat că a discutat cu preşedintele Biden şi despre problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toţi cetăţenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condiţiile pentru includerea în acest program şi suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat, a punctat preşedintele României.
Klaus Iohannis a precizat că discuţiile au vizat şi pregătirea Summitului aniversar al NATO de la Washington şi, implicit, obiectivele României. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea şi coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant şi consistent pe care îl acordăm noi Ucrainei, este esenţial să întărim în continuare postura de apărare şi descurajare pe Flancul Estic şi să avem o abordare consolidată în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră, a mai spus Iohannis.
Șeful statului român se află într-o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.