Premierul Ludovic Orban, declarații în plenul Camerei Deputaților
Ludovic Orban este invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea Ora prim-ministrului, pentru a prezenta măsurile de relansare economică.
Mariana Chiriță, 18.05.2020, 16:11
Restricțiile de activități în domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa săntătății oamenilor. Au fost restricții limitate, a spus premierul României, Ludovic Orban, luni, în plenul Camerei Deputaților, unde prezintă măsurile de relansare economică.
Cu acest prilej, Orban a declarat că cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcțiune, nefiind oprit niciun șantier.
Restricţiile de activităţi în domeniul economic care au fost impuse de autorităţi au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor, iar aceste restricţii, spre deosebire de alte ţări, au fost restricţii limitate. Cea mai mare parte a companiilor din România, cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune. Asta se vede din datele apărute pe primul trimestru. Nu am oprit niciun şantier şi asta se vede în structura creşterii economice pentru investiţiile publice.
Referindu-se la zecile de mii de firme cărora li se suspendă plata creditelor, premierul a afirmat că există o Ordonanță de Urgență care permite companiilor să-și amâne ratele.
- În România, până acum, a fost aplicat un model economic, bazat pe creșterea consumului. Niciodată nu a existat un plan bazat pe principiul ce se poate produce în România, se produce în România. Guvernul pregătește un plan de reconstrucție economică sănătoasă care să pună în primul plan investițiile, a mai precizat Ludovic Orban.
Premierul a făcut referire la mai multe proiecte, printre care scheme care să garanteze creditele pentru companiile care nu se pot adresa IMM Invest, a creditului comercial între companii pentru fluidizarea fluxului de bani şi a blocării mecanismul prin care o companie bolnavă poate să afecteze întreg lanţul, precum şi a investiţiilor greenfield.
Am identificat resurse financiare, aproape 2 miliarde de euro, pentru a genera programe pentru susţinerea IMM în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA. (…) Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. Estimarea noastră este că 800.000 de români sunt în căutare de locuri de muncă. Trebuie instrumente pentru susţinere, fie plata salariilor pentru cei care îi reangajează pe cei aflaţi în şomaj tehnic şi pentru cei care angajează forţă de muncă,