Paștele catolic și Floriile ortodoxe
Peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc duminică Paştele.Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Floriile
Mariana Chiriță, 12.04.2020, 09:55
Peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc, duminică, Paştele. Ceremoniile se desfășoară, anul acesta, în contextul restricțiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus.
Papa Francisc a celebrat, sâmbătă seara, Vigilia Pascală. Sfântul Părinte a slujit aproape singur în Bazilica Sfântul Petru, la mesa în care se sărbătoreşte Învierea lui Iisus fiind prezenţi doar câțiva demnitari şi credincioşi.
Înaltul Pontif celebrează, duminică, Sfânta Liturghie la Altarul Catedrei din bazilica San Pietro. Evanghelia învierii este proclamată, ca de obicei, în greacă și latină. Liturghia se încheie cu Urbi et Orbi mesajul pascal și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile. Este ziua care aminteşte de intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile sunt sărbătorite în Duminica dinaintea Învierii Domnului.
Custodele Coroanei, Margareta, a adresat , cu această ocazie, un mesaj tuturor celor care poartă nume de flori.
Astăzi este Duminica Floriilor, ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. Chiar dacă momentele prin care trecem sunt dificile, vă doresc tuturor celor care purtaţi nume de flori o zi însorită, cu speranţă şi căldură în suflet. La mulţi ani!, a transmis Majestatea Sa.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic, însă, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările vor fi oficiate în biserici de preoţi şi transmise online.
În săptămâna Sfintelor Pătimiri nu se săvârşeşte slujba Sfântului Maslu de obşte, iar slujba Învierii Domnului va fi oficiată fără participarea credincioşilor mireni, a anunţat Cancelaria Sfântului Sinod.
Cu sărbătoarea Floriilor începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.