Pas istoric către o „Uniune a apărării” în Europa
23 de state membre ale Uniunii Europene au pus bazele unei autonomii europene sporite în domeniul apărării, angajându-se să încheie un acord de anvergură privind securitatea și cooperarea militară.
România Internațional, 14.11.2017, 10:07
Miniștrii apărării și cei de externe din cele 23 de state membre UE, printre care şi România, au semnat luni, 13 noiembrie a.c., o notificare a intenției lor de a institui Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), ce permite statelor o mai strânsă cooperare cu privire la operațiunile de securitate și construirea capacității militare, transmite agenţia germană de presă dpa.
Șefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a salutat decizia ca fiind un moment istoric în apărarea europeană”. Este începutul unei activități comune – 23 de state membre care se angajează atât în privinţa capabilităților, cât și în cea a etapelor operaționale. Este un lucru mare”, a spus Mogherini.
Statele semnatare îşi vor putea dezvolta capacități militare, vor putea investi în proiecte comune și vor putea spori disponibilitatea trupelor proprii.
Decizia de a lansa PESCO, primită pozitiv şi de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, semnalează mișcarea Europei către autosuficiență în domeniul apărării.
Statele membre semnatare sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia.
Alte state membre, precum Irlanda, Portugalia și Malta, s-ar putea alătura într-o etapă ulterioară. Danemarca şi Marea Britanie, care se bucură de un statut special, nu vor participa. Ca membru UE, Marea Britanie s-a poziţionat constant împotriva unui asftel de proiect, avertizând că ar putea duce la înfiinţarea unei armate europene.
Totuşi, dacă există o criză în vecinătatea noastră, trebuie să putem acționa”, afirmă ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, susţinând că este important ca Europa să înceapă să stea pe propriile picioare în privinţa securităţii și apărării.
Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari.
Decizia finală de lansare a cadrului de cooperare în domeniul apărării este așteptată luna viitoare.