Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Papa Francisc a murit

Papa Francisc a murit luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani.

Papa Francisc la Catedrala Naţională în 2019 (foto www.presidency.ro)
Papa Francisc la Catedrala Naţională în 2019 (foto www.presidency.ro)

, 21.04.2025, 11:47

Papa Francisc a murit luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat Vaticanul.

 

„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe trebuie să vă anunţ decesul Sfântului nostru Părinte Francisc”, a anunţat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului. „În această dimineaţă la 7:35, episcopul de Roma, Francisc, s-a întors în casa Domnului”, a mai anunţat cardinalul.

 

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii. Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă pe 13 martie 2013.

 

Papa Francisc a fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate, a transmis luni preşedintele interimar Ilie Bolojan. Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea la cele veşnice a Sanctităţii Sale, Papa Francisc. În aceste momente de doliu şi durere, transmit sincere condoleanţe credincioşilor catolici din România şi din întreaga lume, precum şi tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual şi o sursă de speranţă. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate, a scris Bolojan. El a menţionat că Papa Francisc a fost şi ‘un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a preţuit pentru profunzimea credinţei şi a spiritului său’.

 

Papa Francisc a fost un simbol al blândeţii şi al iubirii faţă de semeni, un om care a inspirat lumea prin simplitatea şi curajul său, a transmis preşedintele Senatului, Mircea Abrudean. Lumea a pierdut un lider spiritual remarcabil, dar moştenirea sa rămâne vie în inimile noastre. Dumnezeu să-l odihnească în pace! – a scris Mircea Abrudean.

 

Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale, a transmis premierul Marcel Ciolacu. ‘Zi tristă pentru creştinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale! Am fost privilegiat să-l întâlnesc anul trecut la Vatican şi să-i mulţumesc pentru sprijinul oferit comunităţii româneşti din Italia! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!’, a scris Marcel Ciolacu.

 

Am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

 

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne şi va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneţ, a transmis Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă. Astăzi, în Lunea Paştelui, Papa Francisc a trecut la Domnul, lăsând în urmă o moştenire impresionantă de caritate, milostivire şi dialog între popoare. Nu putem să nu ne gândim cum chiar ieri ne-a îndemnat, în mesajul ‘Urbi et Orbi’: ‘Cristos a înviat! În acest anunţ e cuprins întregul sens al existenţei noastre, care nu este făcută pentru moarte, ci pentru viaţă. Paştele este sărbătoarea vieţii! Dumnezeu ne-a creat pentru viaţă şi vrea ca omenirea să se ridice iarăşi!’. Suntem binecuvântaţi că am fost contemporani cu un Pontif care a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne. Jorge Mario Bergoglio – Papa Francisc – va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneţ, un promotor neobosit al dialogului şi păcii şi, mai presus de toate, ca un păstor care şi-a condus turma prin exemplul personal de smerenie şi slujire, a afirmat Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti.

 

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoştinţă în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frăţească şi mai umană, a transmis Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Exemplul de dăruire şi de credinţă al Papei rămâne un far luminos în vieţile noastre. Mesajul său plin de compasiune şi chemarea la unitate, la care ne-a îndemnat cu prilejul Vizitei Apostolice în România, din 31 mai-2 iunie 2019, vor continua să inspire generaţii întregi, iar memoria sa va fi păstrată cu recunoştinţă în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frăţească şi mai umană. Episcopii, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii catolici din România înalţă rugăciuni, prin mijlocirea Fecioarei Maria şi a Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici beatificaţi de Papa Francisc la Blaj, cerând Părintelui Ceresc odihna veşnică pentru sufletul Sfântului Părinte, arată Cardinalul Lucian Mureşan.

 

Plecat dintre noi în Lunea Albă, a doua zi a sfintei sărbători de Paşte, Papa Francisc a fost un exemplu de credinţă, umanitate, dăruire şi har, pentru oamenii de pe tot întinsul globului, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflaţi în nevoie, a transmis Familia Regală a României. Suveranul Pontif a avut România în inima sa, iar acest lucru se simţea de fiecare dată când vorbea despre ţara sau oamenii noştri. Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală păstrează vii în suflet şi cuget fiecare dintre clipele petrecute alături de Papa Francisc, la Bucureşti, la Blaj şi la Vatican, clipe pline de candoare, de modestie, de generozitate şi bunătate sufletească. Dumnezeu să-l odihnească în pace!’, a scris Familia Regală a României.

 

Astăzi, în a doua zi de Paște, lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității. Papa Francisc și-a dedicat viața valorilor umanității, speranței și solidarității, iar prin exemplul personal al modestiei și smereniei, a reușit să apropie oamenii, indiferent de credință, origine sau statut, a scris preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Plecarea sa este un moment de reflecție pentru întreaga umanitate. Fie ca lumina pe care a aprins-o în inimile atâtor oameni să rămână vie și să ne călăuzească spre o lume mai bună, a adăugat Maia Sandu.

 

Președintele Franței Emmanuel Macron a fost printre primii lideri care au transmis mesaje de condoleanţe la vestea încetării din viaţă a Suveranului Pontif. Papa Francisc a fost „un om al smereniei, de partea celor umili și neajutorați”,a spus Macron. Acesta a evidenţiat „vocatia unui om care s-a bătut întreaga sa viaţă pentru mai multă dreptate şi pentru o anunită idee de umanitate, o umanitate fraternă”.

 

Premierul Țărilor de Jos Dick Schoof a spus că „Papa Francisc a fost în toate privințele un om al celor mulți”.

 

Președinta Parlamentului European a declarat că „zâmbetul molipsitor al Papei Francisc a cucerit inimile a milioane de oameni de pe tot globul”.

 

Președintele Israelului Isaac Herzog a menționat „compasiunea sa fără margini”, iar președintele Elveției Karin Keller-Sutter a vorbit de „Papa Francisc, avocatul neobosit al Păcii”.

 

În cele nouă zile de doliu care urmează, trupul Papei va fi expus în Catedrala San Pietro. Vor avea loc funeraliile papale. Prin tenstament, Suveranul Pontif a cerut să fie înhumat nu în subsolul Catedralei San Pietro, unde sunt înmormântaţi peste 100 de papi, ci în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma. După înmormântare va fi organizată întâlnirea Conclavului, la care participă cardinalii care au mai puţin de 80 de ani, pentru a fi ales noul papă.

Etichete:
Preşedintele interimar Ilie Bolojan (Foto: presidency.ro)
Ştiri luni, 05 mai 2025

Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu – UPDATE

Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act, în seara zilei de 5 mai, de demisia depusă, în această seară, de premierul Marcel Ciolacu,...

Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu – UPDATE
Marcel Ciolacu (sursa foto: gov. ro)
Ştiri luni, 05 mai 2025

Premierul Marcel Ciolacu şi-a anunţat, luni, demisia din fruntea guvernului

Premierul român, Marcel Ciolacu şi-a anunţat, astăzi, demisia din fruntea guvernului, în urma rezultatului slab din primul tur de scrutin al...

Premierul Marcel Ciolacu şi-a anunţat, luni, demisia din fruntea guvernului
Foto: Agerpres
Ştiri duminică, 04 mai 2025

George Simion a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

George Simion, liderul AUR, a câştigat primul tur ale alegerilor prezidenţiale din România. Rezultatele în timp real ale numărării voturilor,...

George Simion a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
Foto: fb,com / Ministerul Afacerilor Externe
Ştiri duminică, 04 mai 2025

Alegeri prezidențiale în România / Prezența la vot (ora 21:00)

În total, 9.571.710 de cetățeni s-au prezentat la secțiile de votare din țară și străinătate. Dintre aceștia, 8.598.596 au votat în...

Alegeri prezidențiale în România / Prezența la vot (ora 21:00)
Ştiri sâmbătă, 03 mai 2025

SUA anulează intrarea României în programul Visa Waiver

Statele Unite ale Americii au anunțat, vineri noapte, excluderea României din programul Visa Waiver. „Astăzi, Departamentul de Securitate...

SUA anulează intrarea României în programul Visa Waiver
Ştiri vineri, 02 mai 2025

Prezenţa la vot – prezidenţiale 2025 – diaspora – UPDATE 3

UPDATE   Peste 114.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 00:00 (ora României), pentru a vota la...

Prezenţa la vot – prezidenţiale 2025 – diaspora – UPDATE 3
Ştiri vineri, 02 mai 2025

Prezenţa la vot în diapora – prezidenţiale 2025 – Update

Peste 42 000 de români aflați în străinătate au votat, deja, în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, potrivit datelor furnizate de...

Prezenţa la vot în diapora – prezidenţiale 2025 – Update
Ştiri joi, 01 mai 2025

Alegeri prezidențiale 2025

Astăzi, la ora 22:00, ora României, se deschide prima secție de votare în Auckland, Noua Zeelandă, anunță Autoritatea Electorală Permanentă...

Alegeri prezidențiale 2025

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company