Noi reacţii la atacurile asupra Israelului
Au continuat reacţiile din România la atacurile asupra Israelului.
Eugen Cojocariu, 07.10.2023, 19:41
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Lisabona, că atacul terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial foarte toxic, de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu. De mult timp comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, astăzi avem un eveniment care ne duce cu mult timp înapoi. Sperăm însă că lucrurile vor fi aduse sub control rapid şi se va întoarce toată lumea la masa de negocieri diplomatice, a spus preşedintele Iohannis în cadrul nor declaraţii comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.
El a reiterat că România condamnă ferm atacul atac terorist asupra Israelului. Suntem solidari cu Israelul şi am subliniat că Israelul are dreptul clar la autoapărare şi în această situaţie, a mai spus şeful statului.
Iohannis a declarat că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară a celor care vor să revină în ţară rapid, lucru care va fi posibil în curând.
Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 800 de români, aflaţi ca pelerini în Israel, ţară unde s-a dat o avertizare de stare de război urmare a atacurilor declanşate de mişcarea Hamas, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a activat Celula de Criză la nivelul Ministerului, aceasta fiind în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv, cu Oficiul de reprezentare al României la Ramallah şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.
MAE a reluat anunţul său privind ridicarea nivelului de alertă de călătorie pentru Statul Israel, în care se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Israel să îşi reevalueze decizia de a călători, iar celor care se află deja în Israel să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească această ţară.
Cetăţenii români care se află pe teritoriul Israelului se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, şi la cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.
Ministerul recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica Sfaturi de călătorie şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare Un SMS îţi poate salva viaţa!.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a declarat, sâmbătă, că România este solidară cu cetăţenii israelieni în aceste momente dificile prin care trec şi condamnă violenţele atât prin atacurile cu rachete, cât şi prin agresiunea insurgenţilor asupra populaţiei civile.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a condamnat cu fermitate atacurile cu rachete care au avut loc asupra Israelului. Ne exprimăm solidaritatea cu statul israelian în aceste momente tragice, iar gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Totodată, solicităm încetarea imediată a violenţei şi a tuturor acţiunilor care pun în pericol vieţile oamenilor, a transmis AUR.
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a declarat că atacul declanşat de organizaţiile teroriste a fost plănuit cu mare atenţie şi este foarte bine organizat, fiind coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare şi vizând atât militarii, cât şi civilii israelieni. Avem informaţii despre faptul că s-au infiltrat terorişti pe teritoriul Israelului, în mai multe sate şi oraşe din sud. Serviciile de securitate şi forţele aeriene încearcă să controleze situaţia cu scopul de a-i proteja pe civili. Suntem, desigur, pregătiţi să respingem acest atac. Israelul e foarte pregătit să se apere. De asemenea, el a subliniat că scopul atacului terorist este de a ucide cât mai mulţi civili israelieni, asupra cărora se trage fără discriminare. Au făcut nişte calcule foarte greşite, au crezut că Israelul va accepta o astfel de situaţie, dar nu vom accepta, vom răspunde cu toată forţa, a mai afirmat ambasadorul Reuven Azar.
Războiul a izbucnit în contextul în care sâmbătă a fost marcată ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot în Israel, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc 50 de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în 3 săptămâni de lupte.